Губернаторът за върнатите решения на общинарите: Няма нищо „идиотско“ в това
Губернаторът за върнатите решения на общинарите: Няма нищо „идиотско“ в това / vn.government.bg

С обръщение към медиите започна първия си работен ден за 2014 г. областният управител Иван Великов. В него той обяснява мотивите си да върне за преразглеждане решенията, взети на последното заседание на Общинския съвет. В обръщението си губернаторът приканва и местните избраници да работят по-енергично и всеотдайно през 2014-а година.

Решенията, приети от местния парламент на 13 декември, са върнати, тъй като са взети в разрез с Правилника за организацията и дейността на Общински съвет-Варна, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. Председателите на комисии изчитат директно проекта на решение, без преди това да се изслушат становищата на водещата комисия и/или на вносителя. Това значително ограничава прозрачността на процедурите и възможността на съветниците и гражданите да осмислят предложенията и да вземат отношение по същество. Регистрира се и фатално отклонение от нормата за провеждане на заседания, а именно - във втората сряда от месеца, без да има индикации за извънредна сесия и решение за такава от Председателския съвет, посочва губернаторът, под чийто прозорци утре се очаква първият за тази година протест във Варна. Причината е именно върнатите от Великов решения на местната власт, и най-вече преименуването на 215 топонима в региона от турски на български език.

Заповедта за прегласуване на решенията не е издадена заради конкретно решение на общинските съветници, уточнява още областният управител. Според Великов са налице всички предпоставки до 20 януари, при изрядна процедура, да бъдат приети съответните решения и така няма да бъдат спрени заложените по-ниски такси и данък МПС за варненци.

Вероятно по адрес на организатора на протеста срещу него - общинския съветник Костадин Костадинов, областният управител заявява, че се наблюдава опит за реанимация на изветрял вече политически имидж. "Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, областният управител има право и задължение да упражнява контрол за законосъобразност на актовете на общинските съвети. В тона на училищния жаргон на един млад общински съветник ще подчертая, че няма нищо „идиотско" в това. Не съществува малко нарушение. Правилата са, за да се спазват и дори общинските съветници трябва да се съобразяват с постановените норми. Обратното означава анархия", отбелязва губернаторът.

Ето пълният текст на обръщението на областния управител:

„Уважаеми госпожи и господа, днес преди всичко искам да пожелая здрава, честита и успешна нова година на всички български граждани. Като държавник, обаче, си давам сметка, че ние сами ковем своите успехи и благоденствие, а това в още по-голяма степен важи за политиците, които са натоварени с отговорността за хиляди човешки съдби. Тъкмо в духа на новото начало, бих искал да внеса яснота по отношение на върнатите с моя заповед решения на Общински съвет-Варна от сесията проведена на 13 декември 2013г.

Тъй като властта на политиците произтича от хората и следва да работи в тяхна услуга, ще обясня кратко и понятно мотивите за връщане на гореспоменатите решения. Цялото заседание на Общински съвет - Варна страда от два основни порока, които са в разрез приетия от самия общински съвет„Правилник за организацията и дейността на Общински съвет-Варна, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация", а именно:
• Проектите за решения се обсъждат и гласуват, след като общинският съвет изслуша водещата общинска комисия и становището на вносителя (чл.33,ал.2)
• Заседанията на общинския съвет се провеждат втората сряда на месеца или по решение на Председателския съвет (чл.45,ал.4)

След преглед на протокол № 26 от заседанието на Общински съвет Варна безспорно се установи, че председателите на комисии изчитат директно проекта на решение, без преди това да се изслушат становищата на водещата комисия и/или на вносителя. Това значително ограничава прозрачността на процедурите и възможността на съветниците и гражданите да осмислят предложенията и да вземат отношение по същество. В допълнение се регистрира фатално отклонение от нормата за провеждане на заседания, а именно - във втората сряда от месеца, без да има индикации за извънредна сесия и решение за такава от Председателския съвет. Гореизложеното е в разрез с Принципа за последователност и предвидимост, залегнал в Административно Процесуалният Кодекс и косвено обезсмисля „открития" характер на заседанията, тъй като гражданите трудно биха могли да планират своето присъствие и осъществяването на пряк контрол върху местната власт.

Във връзка със съществените процесуални нарушения върнах за преразглеждане цялата сесия катоотделните решения в нея не са разглеждани и няма да бъдат разглеждани от мен по същество преди да съм уверен, че са спазени всички законови изисквания. Протестите през изминалата година бяха с искания за повече прозрачност и граждански контрол и смятам, че всички трябва да уважават недвусмислената народна воля. Вдигам жълт картон на Общински съвет Варна поради занижаване качеството на неговата работа, неглижиране на функциите и пренебрегване на цялостния обем от отговорности.

Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, областният управител има право и задължение да упражнява контрол за законосъобразност на актовете на общинските съвети. В тона на училищния жаргон на един млад общински съветник ще подчертая, че няма нищо „идиотско" в това. Не съществува малко нарушение. Правилата са, за да се спазват и дори общинските съветници трябва да се съобразяват с постановените норми. Обратното означава анархия!

Като гражданин недоумявам как сред повече от 80 върнати едновременно за преразглеждане решения на преден план в медиите бе изтъкнато конспиративното подозрение, че актът цели запазване на регионалните топоними в настоящият им вид. Със същата сила аз мога да си позволя да допусна, че сесията на общинския съвет е проведена преднамерено порочно, за да могат някой съветници да избягат от политическа отговорност, бидейки с ясното съзнание, че в изпълнение на законовите си задължения ще оспоря процедурата.

Като политик обаче съм длъжен да предположа, че в конкретния случай наблюдаваме опит за реанимация на изветрял вече политически имидж. При други обстоятелства не бих си позволил да влизам в задочна комуникация, която единствено легитимира това лице, но не мога да бъда безучастен, когато някой ползва етническата карта за генериране на политически рейтинг. Затова Ви алармирам и настоявам всички да подхождат отговорно и зряло.

Що се касае за провокациите, че моята заповед спира изпълнението на заложените по-ниски такси за смет и данък за автомобил, искам да успокоя варненци, че в отговор на издадения от мен акт, в 14 дневен срок общинския съвет трябва да прегласува решенията. Това означава, че са налице всички предпоставки до 20-и януари, при изрядна процедура, да бъдат приети съответните решения, а както запознатите знаят, преди тази дата и без друго е невъзможно да се плащат данъци. Използвам случая също да приканя общинските съветници да работят по-енергично и всеотдайно през 2014-а година и да вземат своевременно важните решения, което би означавало най-малкото да не допускат месец без сесия, а при нужда да насрочват и извънредни такива.

В заключение бих искал да подчертая, че в едно демократично общество институциите трябва да чертаят път на отговорност и просперитет, чийто конституционен регулатор и гарант е принципът на разделение на властите. Позволявам си да изразя своето най-искрено убеждение, че местната власт разполага в дневния си ред с редица по-градивни задачи от това да организира протести под прозорците на държавната".