Григор Григоров: Предлагат рекетьори и тъкачки за почетни граждани на Варна
Григор Григоров: Предлагат рекетьори и тъкачки за почетни граждани на Варна / Дарик Варна, архив

Напрежение възникна в зала "Пленарна" на 10-тото заседание на Общинския съвет във връзка с гласуването на предложените за почетни граждани на Варна. Скандалът избухна след изказване на гражданка, която нарече номинираната за отличието Маруся Тодорова „герой на социалистическия труд” и заяви, че носител на ценности от тогавашното време не бива да носи престижната титла.

Независимият общински съветник Григор Григоров нарече Маруся Тодорова „тъкачка”, а другия номиниран за почетен гражданин Керан Михалев – "рекетьор”.

„На бай Керан съм му плащал рекет. Подиграват се с паметта на хора с истински заслуги към града и предлагат измислени герои”, заяви Григоров от трибуната.

Председателят на ОбС Тодор Балабанов напомни на Григоров, че за клевета носи наказателна отговорност, а Марица Гърдева от ГЕРБ гневно настоя да се прекрати обсъждането и обясни, че колегата й е имал възможност да се запознае с номинираните и да вземе отношение по време на комисии.

„Г-жо Матросова, пардон, Марица Гърдева, държа се съвсем прилично. Нищо неприлично не съм казал”, отговори Григоров и ретоично попита колежката си от колко години живее във Варна, намеквайки, че не познава добре историята на града.

След споровете номинациите на Маруся Тодорова и Керан Михалев не бяха приети.