Година затвор за автокрадец
Година затвор за автокрадец / DarikNews.bg, архив

За присвояване на чужд автомобил, по силата на одобрено споразумение, Районният съд наложи ефективно наказаниe на 28-годишния Я. Стоянов.  Той призна вината си за извършеното присвояване в периода юли – октомври 2011 г. На неустановена дата през юли миналата година, подсъдимият забелязал на улица в централната част на Варна паркиран лек автомобил „Рено лагуна” със залепена на предното стъкло бележка, че колата се продава. Той се свързал със собственика чрез обявения в бележката телефон,  разговаряли за продажната цена и се уточнили впоследствие да се срещнат отново за евентуално сключване на сделка.

След няколко дни подсъдимият позвънил на собственика и поискал да изпробва автомобила. Стоянов получил ключовете за колата с уговорката, че за кратко време ще я тества в близките улични пресечки, но вместо да се върне при собственика, присвоил лекия автомобил. На последвалите многократни обаждания от страна на потърпевшия гражданин подсъдимият започнал да дава противоречиви обяснения и да посочва различни пречки (спукана гума и др.) за връщането на колата.

Впоследствие подсъдимият предал автомобила на трети лица, без да сключва договор за това в изискуемата от закона форма. Според назначената по делото съдебно-оценителна експертиза стойността на колата е 1600 лева.

Към момента имуществените щети са възстановени на пострадалия. 28-годишният Я. Стоянов има предходна съдимост. За конкретното присвояване съдът му наложи наказание от 1 година затвор при първоначален строг режим. Споразумението е окончателно и влиза в сила веднага.