/ Пресцентър ГЕРБ/ЕНП
Влезлият в сила преди дни нов европейски регламент, който опростява изискванията за официални документи за гражданско състояние между държавите членки на Европейския съюз, касае милиони граждани и ще им спести много време и разходи
Емил Радев
100707
Емил Радев
  • Емил Радев
Все по-вероятен е вариантът за „твърд” Брекзит без споразумение между Великобритания и ЕС, което ще доведе до огромен хаос в икономиките на Острова и европейските страни. Това заяви в ефира на Дарик Варна евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.  
 
ЕП прие нов съдебен регламент за ЕС по предложение на Емил Радев

„29 март, когато Великобритания трябва да напусне ЕС, е съвсем скоро. Не можем да направим повече отстъпки, защото проектът за споразумение е най-доброто, което ЕС може да предложи. Надявам се все пак разумът надделее и да се стигне до споразумение.

Великобритания може да поиска отлагане до последния момент, дори и ден преди да изтече крайният срок. Не изключвам обаче и вариант за нов референдум за оставане в ЕС”, каза Радев. Той уточни, че ако Великобритания поиска отлагане, ще трябва да участва в изборите за Европарламент в края на май. 
 
Емил Радев: Много скоро 9 от 10 работни места ще изискват дигитални умения

Представители на ЕНП не са били допуснати днес да влязат във Венецуела,
съобщи Емил Радев. Неговите колеги са имали срещи с лидера на опозицията, но са били задържани на летището и принудени да се върнат. Според президента Николас Мадуро визитата им е била с конспиративна цел, за да правят заговори срещу него. 
 
Радев е убеден, че ГЕРБ ще спечели изборите за европейски парламент. В момента текат номинации на кандидатите за депутати, а партийната листа трябва да стане ясна следващия месец. 
 
През следващия мандат България ще има отново 17 представители в европарламента. Заради Брекзит общата бройка на депутатите ще бъде намалена от 750 на 701, като някои държави ще получат повече места. 
 
Влезлият в сила преди дни нов европейски регламент, който опростява изискванията за официални документи за гражданско състояние между държавите членки на Европейския съюз, касае милиони граждани и ще им спести много време и разходи. Според официалната статистика 17 милиона души живеят в друга европейска държави, посочи Радев. На тях вече няма да им се налага апостил или легализация за документи като акт за раждане, акт за смърт, удостоверения за брак, семейно положение и развод, осиновяване, както и удостоверения, свързани с местоживеене или доказващи липсата на съдебно минало. След две години регламентът може да бъде приложен и за дипломите за образование, ако се окаже работещ.
 
Целият разговор с Емил Радев е в прикаченото аудио.