Емил Радев пред младежи във Варна
Емил Радев пред младежи във Варна / netinfo
В подготовката на следващия програмен период Европейската комисия предложи създаването на нова програма за Дигитална Европа, по която имах удоволствието да работя като представител на ЕНП. Предложените 9,2 млрд. евро ще финансират създаването на дигитален капацитет и инфраструктура в ЕС, програми за изкуствен интелект, киберсигурност, както и за дигитални умения сред европейските граждани. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който заедно с колегата си в ЕП Андрей Новаков взе участие в организираната от МГЕРБ-Варна регионална конференция на тема „Развий потенциала си в България”.

По думите на българския евродепутат програмата ще допълва новопредложения Европейски социален фонд, който ще разполага с компонент да подпомага младежите - най-вече тези, които не са нито в системата на образованието, нито работят, така че да придобият необходимите им умения за подходяща професионална реализация. „Дигиталната трансформация повдига актуални въпроси както за България, така и за цяла Европа.  Европейската комисия в лицето на българския еврокомисар по дигитална икономика и общество Мария Габриел предприема редица мерки за повишаване осведомеността сред младите хора за предизвикателствата и възможностите, предоставени от новите технологии. Според редица проучвания значителен процент от младите хора в Европа не разполагат с основни умения за боравене с информационните технологии. Според прогнозите много скоро 9 от 10 работни места ще изискват дигитални умения, но само 56% от европейците разполагат с такива”, посочи Радев и предупреди, че все повече дейности ще бъдат автоматизирани.

„Статистика на Евростат показва, че 94% от младите хора ползват google, но програмирането например се владее само от 13% от младежите под 30 години. В същото време IT секторът изпитва глад за добре квалифицирани кадри. IT умения ще са все по-необходими във всички сфери на икономиката, в медицината, образованието, икономиката и др.”, изтъкна българският евродепутат.

Той припомни, че Европейската комисия свика експертна група, която през 2017 г. изготви доклад с препоръки за възможни политики и обмен на добри практики, така че младежите да разполагат с необходимите дигитални умения за успех в модерния живот. „Докладът на Комисията съдържа седем сфери, в които младите хора да получат допълнителни обучения. Според експертите е важно да разбирате ефекта на дигитализацията върху вашия живот, как можете да използвате дигиталните умения и технологии във Вашата работа или странични дейности, дори ако не работите директно в областта на информационните технологии. Важно е да познавате Вашите права като онлайн потребители, да разполагате с умения как да реагирате при изразен срещу Вас език на омразата или ако станете жертва на кибернасилие. Не на последно място е важно да притежавате умения, които ще подпомагат Вашата креативност - например да можете да създавате различно дигитално съдържание, без естествено да сте в нарушение на авторското право”, обърна се Радев към младежите. По думите му Съветът на Европейския съюз прие през декември миналата година заключения, които подчертават необходимостта от развитие на дигиталните умения у младите хора. „Нито една от набелязаните мерки обаче няма да има резултат, ако Вие - младежите, не вземете участие в тяхното прилагане на практика. Затова участвайте активно в създаването, прилагането и оценката на тези мерки в сферата на дигитализацията”, призова Емил Радев.

„От 15 години в целия  ЕС се отбелязва Денят за по-безопасен интернет - 6 февруари. Европейската комисия е създала Програма за по-безопасен интернет, която в момента продължава в рамките на програмата за Свързана Европа и която финансира центрове за по-безопасен интернет във всяка една държава-членка. Съществуват още мрежа за интернет безопасност, координирана от мрежа от 34 европейски министерства на образованието, както и INHOPE - Международна асоциация на интернет горещи линии, на които всеки, включително младежи, могат да се обаждат и да сигнализират анонимно за нелегално интернет съдържание. Горещите линии разследват съдържанието и ако сметнат, че наистина е нелегално, предават информацията на съответните разследващи органи и на доставчиците на интернет услуги”, информира Емил Радев.

Той поздрави българските общини за активността да се възползват от европейската подкрепа за предоставянето на безплатен интернет за общините в ЕС с цел повишаване достъпа до висококачествен интернет.