/ архив
Интервю на Искра Койчева
100694
Интервю на Искра Койчева
  • Интервю на Искра Койчева
Пълната интеграция и задължителното образование са пътят за решаване на проблемите на ромския етнос в България. В това е убеден евродепутатът на ДСБ и Демократична България Светослав Малинов.

„Образованието обаче не започва от 7 годишна възраст. Още от най-ранна възраст държавата трябва да поеме грижа за децата при много строги условия спрямо родителите им. Трябва активно да се работи и с местните лидери, които познават много добре религиозните общности“, подчерта той в интервю за Дарик.

По думите му, целенасочено действие на политиците в България за решаване на проблема няма. По повод концепцията на Красимир Каракачанов за интерграцията на ромите, евродепутатът коментира, че идеите в нея са от близо 40 години. Според него, това показва слабост на институциите, тъй като водещ реформатор в тази сфера не трябва да е министърът на отбраната, а социалният и на образованието“.

„Колкото повече сме интегрирани и ако сме в Еврозоната, гласът ни ще се чува много по-силно и то превантивно, а не впоследствие да се опитваме да ограничаваме щетите за българската икономика“, коментира още Светослав Малинов по повод членството ни в ЕС.

За българите, които имат легален бизнес във Великобритания, няма да има проблеми след Брекзит, счита още той. Това важи и за настоящите студенти, които са на обучение там по програма Еразъм. За бъдещите, съветът на Малинов е предварително да поискат писмен отговор с нужната им информация от даденото учебно заведение.

„Ако трябва да бъда откровен, аз мисля че след Брекзит от Великобритания няма да посегнат на европейските студенти, защото те са стойностни, осигуряват високи приходи на английските университети и те разчитат на тях“, подчерта евродепутатът на ДСБ и Демократична България.

Той не изключва резултатът от предстоящите евроизбори, който трябва да покаже има ли ново мнозинство и воля за промяна в гражаните, да доведе до предсрочни такива в България.

Цялото интервю на Искра Койчева със Светослав Малинов чуйте в звуковия файл.