Ефективни присъди за серия грабежи, кражби и измама
Ефективни присъди за серия грабежи, кражби и измама / netinfo
Присъда от 5 години и 11 месеца лишаване от свобода получи 29-годишният Андрей Костов от Варна с решение на Варненския окръжен съд. На 5 години и 6 месеца затвор бе осъден 39-годишният му съгражданин Хюсеин Мехмедов. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

Двамата са наказани за няколко престъпления – грабеж, кражби и измама, извършени спрямо таксиметрови шофьори за броени часове от 12-ти до 13-ти юли миналата година в кв. „Владиславово” във Варна.

Мъжете са признали вината си и са получили наказание по-малко от минимума, предвиден от закона, който за най-тежкото от трите престъпления – грабежа, предвижда 5 години „лишаване от свобода”.

На 12 юли миналата година двамата ограбили със сила златен синджир и накити от таксиметров шофьор на обща стойност 500 лв. За това престъпление съдът им е наложил по 4 години и 11 месеца затвор за Костов и 4 години и 6 месеца лишаване от свобода за Мехмедов. Малко преди този грабеж наркозависимите мъже, които според собствените си признания, вършели престъпления, за да си набавят дрога, обрали друг таксиметров шофьор, комуто отнели както служебния, така и личния GSM. След всяко престъпление те отнасяли вещите до различни заложни къщи, или се пробвали да продадат на случайни хора. Следващата кражба била часове по-късно, отново на мобилен телефон, а пострадалата била таксиметров шофьор – жена. Последното от серията престъпления тандемът извършил на 13 юли миналата година, когато чрез измама отнел поредния мобилен телефон отново от варненски таксиметров шофьор. За тези две кражби и за измамата съдът е наложил наказания от по 2 години и 11 месеца затвор.

ВОС е определил всеки един от мъжете да изтърпи по-тежките от наложените наказания и е завишил с по една година наказанието на всеки един от двамата. Така общото наказание на Андрей Костов става 5 години и 11 месеца, а на Хюсеин Мехмедов – 5 години и 6 месеца „лишаване от свобода”.