Едноокият цар - премиера на варненска сцена
Едноокият цар - премиера на варненска сцена / netinfo

Варненският театър ще зарадва публиката с премиерата на „Едноокият цар“. Утре на сцена Филиал ще видим Симеон Лютаков, Милена Кънева, Биляна Стоева, Пламен Димитров и Валентин Митев. Сценографията и костюмите са на Теодора Лазарова. В своя юбилеен 95-ти творчески сезон Драматичният театър кани своя съгражданин Петър Денчев да направи режисьорски прочит на комедията от Марк Креует. Това е първата изява на варненска сцена на младия творец, известен както с постановките си на различни български сцени, така и с белетристичните си произведения. Преводът на пиесата е на Нева Мичева.

„Едноокият цар” е политическа сатира, която прелива в черна комедия - каталонският отговор на световната политическа криза. Улегналото всекидневие на полицая Давид изведнъж придобива неочакван обрат, когато той разпознава в един от семейните гости своя жертва – останалия с едно око по време на протестна демонстрация Игназий.

Оттук започва разтърсващата история, която изисква от героите да осъзнаят по нов начин своята социална роля в сложния свят на политическа демагогия, кризи от всякакъв характер и непрекъснати конфронтации. Постановката ще бъде играна и в събота.