Джебчии от Игнатиево внесли 60 000 лв. данъци, търсят от тях още 120 000 лв.
Джебчии от Игнатиево внесли 60 000 лв. данъци, търсят от тях още 120 000 лв. / DarikNews.bg, архив

Общо над 60 000 лева данъци са платили доброволно петима души от Игнатиево, за които бяха разпоредени проверки след серия медийни материали за джебчийските кланове в града. Длъжниците са били убедени от служители на НАП-Варна да подадат годишни декларации и да внесат сумите, след като е било констатирано разминаване между доходите им за последните 5 години и придобитото през тях имущество.

13 задържани при полицейската акция в Игнатиево

На други шестима души от проверяваните са написани ревизионни актове за общо 120 000 лева, които се обжалват.

Джебчийките от Игнатиево се пренасочват към София и чужбина

Проверката обхвана общо 35 жители от Игнатиево, като за половината не са установени разминавания, тъй като по документи не притежават никакво имущество. 7 от производствата още не са приключили, като резултатите от тях се очакват в средата на месец април.

Кметът на Игнатиево: Разкритията не са изненада, джебчиите в града са около 40 души

Директорът на НАП Варна Милена Колева обясни, че част от проверяваните лица притежават скъпи имоти, които обаче са построени преди 2009 г. и давностният срок вече е изтекъл. Резултатите от проверката са изпратени на прокуратурата, която може да предприеме следващи действия срещу притежателите на палатите в Игнатиево.

„Ние сме си свършили работата, НАП работи по документи. По отношение на показаните от медиите имоти – има ги, но много от тях са построени преди 2009  години и давностният срок е изтекъл. От нас се искат чудеса, но ние търсим данъци и как ще ги внесат лицата – дали доброволно, или чрез ревизионни актове - за нас няма значение“, коментира Колева.