Държат без храна и отопление пациентите в Тубдиспансера
Държат без храна и отопление пациентите в Тубдиспансера / Дарик Варна, архив

Вече четири месеца лекари и служители в Тубдиспансера не са получавали заплати, болницата не се отоплява, а на 23-мата пациенти не се осигурява храна. Въпреки това в актуализацията на бюджета за тази година няма заложени пари за лечебното заведение, стана ясно на заседание на комисията по здравеопазване. Макар че тя вече е отправила искане да се отпуснат 150 хил. лв. за покриване на дълговете на Тубдиспансера и още 52 хил. лв. за месечни възнаграждения, предвидени средства за целта няма.

От администрацията обясниха липсата на пари за здравното заведение, което от години е във финансова криза, с аргумента, че болницата е закъсняла с изпращането на докладната си за нуждите, които има.

Средства не са заложени и за ремонти и апаратура на други варненски болници и поликлиники. При актуализацията на бюджета за 2014-та година парите за здраве са намалени от 14,4 на 14 милиона. С 50 хил. лв. е увеличена сумата за еднократни помощи.

От спешен ремонт има нужда и ДКЦ „Св. Иван Рилски” в „Аспарухово”. Последният е правен на покрива на болницата през 2010 година, но заради липса на достатъчно пари не е бил основен. В момента пациентите и персоналът на поликлиниката са заплашени от инциденти, тъй като заради дъждовете пада мазилка и се оголват жици, оплака се управителят на лечебното заведение д-р Татяна Аврамова.

Едно семейство ще получи финансиране от общината за дейности и изследвания по асистирана репродукция, стана ясно още на заседанието. Молби са подали общо пет двойки, но четири от тях не отговаряли на условията.