Домашен арест за Тодор, който е обвинен за смъртта на майка си
Домашен арест за Тодор, който е обвинен за смъртта на майка си / DarikNews.bg, архив

Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Добрич, с което Тодор Димитров, разследван за смъртта на майка си Руска, ще търпи мярка за неотклонение „домашен арест”. Основанието и на втората съдебна инстанция за по-леката мярка е изменението на квалификацията на обвинението спрямо Тодор – от умишлено убийство в причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нанесена средна телесна повреда. Наказанието за това престъпление, което също е тежко по смисъла на закона, е „лишаване от свобода” от 2 до 8 години, съобщават от пресцентъра на съда.

Майката на Тодор - 53-годишната Руска Димитрова, бе обявена за общодържавно издирване в края на април миналата година, след като съпругът й съобщил в полицията, че жена му е изчезнала от дома си. Тялото й бе намерено осем месеца по-късно от мъжа й, който слязъл в канала на гаража, за да вземе дърва за огрев. В края на януари тази година прокуратурата привлече Тодор като обвиняем за смъртта на майка си и с определение на съда в Добрич го задържа под стража.

Апелативният съд във Варна потвърди заключенията на първата съдебна инстанция, че събраните в хода на разследването доказателства обосновават предположението, че Тодор е съпричастен към тежкото престъпление. Бил е извършен следствен експеримент и очна ставка между Тодор и баща му, за когото има данни да е осъществявал системен психически и физически тормоз върху него и майка му. Тодор, за когото Съдебно психиатрична експертиза е установила лека умствена изостаналост, е направил пълни самопризнания, признал е вината си, дал е подробни обяснения за семейната трагедия и за обстоятелствата, довели до нелепата смърт на майка му Руска.

Апелативната инстанция счита, че няма реална опасност Тодор да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление и определи обвиняемият да търпи „домашния арест„ в дома на своя приятелка, която е изразила пред съда в Добрич готовност да го приеме в жилището си. Това определение на Варненския апелативен съд е окончателно.