Цветанов: Няма застраховани срещу тероризъм държави
Цветанов: Няма застраховани срещу тероризъм държави / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Няма държава в света, която е застрахована срещу извършването на терористични актове, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод оповестените преди дни резултати от разследването на атентата в Бургас.

„Българското правителство постоянно прилага необходимите мерки, за да не допуснем извършването на терористични актове, както и на тежки престъпления на територията на страната. Стараем се максимално да оптимизираме работата си и да въвеждаме допълнителни възможности чрез т.нар. компенсаторни мерки, които могат да допринесат за по-добрия контрол на границата и във вътрешността в страна”, каза Цветанов. Като пример той посочи, че България вече е част от система на Интерпол, позволяваща всeки гражданин от държава извън Европейския съюз при влизането си в страна членка да бъде проверяван в общата база данни.

Съпричастните с атентата на летището в Бургас лица са прекарали 20 дни в България – в периода межди 28 юни и 18 юли. Те са влезли в Европейския съюз с истинската си самоличност, а в страната ни са използвали фалшиви документи, произведени в Ливан. Установен е целият им маршрут на придвижване преди влизането им в България и след антентата до прибирането им в Ливан.

„Очакваме съдействие в разследването от Ливан, след като техният премиер вече декларира политическа воля за подкрепа”, добави още Цветанов. Във Варна той взе участие в национален форум за превенция на трафика на хора сред ромската общност.