Четат присъдата за убийството на Радостина в петък
Четат присъдата за убийството на Радостина в петък / Darik Varna

Присъдата по делото за убийството на 21-годишната Радостина Евтимова ще стане ясна в петък. Съдебният състав на Варненския окръжен съд ще прочете решението си в 11 часа на 26 февруари. Пледоариите на обвинението и защитата продължиха до късно вечерта в сряда. Прокуратурата и адвокатите на семейството на жертвата поискаха доживотен затвор без право на замяна за подсъдимия Георги Цветанов. Неговите защитници пледираха, че клиентът им е невинен. Тяхната теза е, че престъплението е извършено от трети човек, а в хода на разследването са манипулирани доказателства.

Според защитата Георги няма мотив да убие Радостина, с която са имали интимни отношения. Тезата на прокуратурата се гради върху изнасилването, което не е категорично доказано, заяви в съдебната зала адвокат Илиян Василев. Той смята, че обвинението за изнасилване е измислено, за да има мотив Георги да извърши убийството, прикривайки с него първото си престъпление. Ескпертизите не установяват със сигурност съвокупление, а само кръвонасядания по слабините на жертвата, които могат да бъдат обяснени от проникването на всякакъв предмет. Има доказателства, че същата нощ Радостина е била в менструация, тъй като на местопрестъплението е намерен тампон. За неразположението й свидетелства и подсъдимият. Според неговите адвокати той и жертвата са имали връзка, по време на която са правили 9-10 пъти секс, и Георги не е имал мотив да я изнасилва. За интимните им отношения, продължили точно една година според показанията на Цветанов, може да се съди по еротичните снимки, които жертвата му е изпращала. Тя е добавила телефонния номер на Георги в групата с приятели, с които е говорила безплатно.

В нощта на убийството Радостина и подсъдимият са имали предварителна уговорка да отидат в апартамента на ул. „Мир” след дискотеката, както твърди Цветанов. За това според защитата може да се съди по показанията на сестрата на жертвата. На нея по-рано вечерта Радостина казала, че Георги ще я изпрати до вкъщи. В чата си по скайп убитата студентка пише на Петър, че Георги ще остане при нея, понеже се е скарал с родителите си. Той е трябвало да пренощува при свой приятел, който обаче се напил и си тръгнал от дискотеката. Въпросният приятел не е установен от разследването, заяви защитата.

След задържането на Георги като заподозрян за убийството разследващите изземват часовника му. В протокола не е записано, че часовникът е счупен. Това е отбелязано на следващия ден от полицая, който го е предал. При втория оглед на местопрестъплението рингът и парченца стъкла с кръв от часовника са открити на леглото, където е лежало тялото на Радостина. Абсурно е веществени доказателства с размери 3 и 1 сантиметра да не бъдат забелязани още при първия оглед, смятат адвокатите на Цветанов. Те твърдят, че е манипулирана и снимката на голото тяло на жертвата, открита в телефона на подсъдимия.

Според защитата, ако кадърът е направен веднага след убийството, прободните рани по гърба трябва да кървят. Трупът на снимката обаче е почистен, въпреки че при откриването му от полицията по него има съсиреци. На снимката от телефона се виждат мартеница, ключ и тъмен предмет, които са изцапани с кръв. Въпросните доказателства са иззети при обиска от дома на Георги, но не са изследвани за кървави следи и не са представени в съдебната зала, заяви адвокат Василев. Той посочи и разлики в обстановката на снимките от телефона на Георги и от първия оглед. На кадъра в апарата на Георги около трупа е почистено, докато на снимките от огледа се вижда безпорядък в стаята. Защитата допуска, че снимката в телефона може да е направена от разследващите, след като те са го иззели от подсъдимия.

В апартамента са открити стъпки от крак, обут в чорап, което допуска версията за трети човек, смятат адвокатите на Георги. Те се обосноваха, че ако следите са от клиента им – обувките му ще се изцапат от вътрешната им страна. Кървави следи обаче не са открити, нито в черните маратонки, с които според прокуратурата Цветанов е бил в нощта на убийството, нито в белите обувки, с които той твърди, че е отишъл на дискотека.

Като „съмнително” защитата определи, че в нощта на убийството с телефона на Георги са направени 2 видеоклипа и още една снимка, които са изтрити. Единствено те не могат да бъдат възстановени, въпреки че експертизата е успяла да възстанови други 33 изтрити снимки, направени много по-отдавна със същия мобилен апарат.

Адвокатите на Цветанов определиха действията на клиента си в деня след убиството като „алогични” заради преживения от него шок.

На въпрос на прокурора защо „митичният трети човек” в апартамента е убил Радостина, но е оставил жив свидетел, Василев заяви, че според мюсюлманските традиции при изневяра се наказва само жената, а не и мъжът. Адвокатът добави, че при всестранно разследване е трябвало да бъдат установени турските граждани, които са живели в съседния апартамент.

Георги Цветанов отказа да се защита в съдебната зала, защото не се чувствал подготвен. Той заяви само, че след задържането си е каран да подписва различни протоколи, а адвокат е допуснат при него 5 часа след ареста му.

Неколкократно по време на пледоариите си адвокатите на подсъдимия изтъкнаха, че процесът е несправедлив и заявиха, че според тях присъдата отдавна е написана.

Събраните доказателства категорично доказват вината на Цветанов, заяви в пледоарията си обвинителят Радослав Лазаров. Той добави, че за „изключително зло” като това престъпление трябва „изключително наказание”.

Според обвинителната теза мотивът за убийството на Радостина е, че тя е отказала секс на Георги. Затова той я пребил жестоко и изнасилил, след което е извършил убийството. Показанията на подсъдимия Лазаров определи като „сценарий”, в който единственото истинско твърдение е, че в нощта на убийството Цветанов е пил алкохол и пушил трева в дискотеката. Версията на подсъдимия се разминавала с това, което той е разказал пред приятелите си и психиатрите.

Прокурорът изрази съжаление, че в Наказателния кодекс не е предвидена квалификация „зверско убийство”, защото Георги е убивал Радостина в продължение на минути, след като първо я е изнасилил. След смъртта й си е играл с нея като „котка с мишка”, като преместил тялото й, за да я заснеме и се гаврил с трупа й.

Според Лазаров Георги Цветанов е демонстрирал в съдебната зала високомерие, сарказъм, чувство на превъзходство и с нищо не е показал, че съжалява и осъзнава вината си.