Бюджетът за варненското образование се увеличава до 91,2 млн. лв.
Бюджетът за варненското образование се увеличава до 91,2 млн. лв. / DarikNews.bg, архив

Парите за образование в бюджета на Варна за 2016 г. се увеличат с 4,5 % спрямо предходния. Заложените средства възлизат на близо 91,2 млн. лв., от които 75,7 млн. лв идват от делегираните от държавата дейности, а остатъкът е от собствени приходи.

Увеличението на стандартите по дейности е средно 5,6 % за детските градини и 6 % за училищата.

Капиталовата програма е в размер на 2,76 млн. лв. и включва ремонти на три детски градини, на училищата „Найдей Геров“ и „Черноризец Храбър“, както и изграждането на спортна зала в двора на Математическата гимназия.

„Кметът и администрацията му си удържаха обещанието, че образованието ще е приоритет, тъй като във всички пера имаме увеличени“, коментира председателят на комисията по образование Славчо Славов при разглеждането на бюджета.

Дебати сред съветниците предизвика предложението на Костадин Костадинов парите за организацията на двата семинара на фондация „Българска памет“, който събира край Варна деца и младежи от българската диаспора, да бъдат увеличени от 40 000 на 50 000 лв. Според съветника парите можели да бъдат за сметка на средствата за неправителствените организации, занимаващи с обучението на деца от малцинствата и в неравностойно положение.

Шефката на общинската дирекция „Образование“ Лилия Христова заяви, че предвиденият бюджет за тази програма, възлизащ на 25 000 лв., е бил достатъчно окастрен още миналата година. Тя предложи организаторите на семинарите да потърсят допълнително финансиране по функция „Младежки дейности“, където имало резерви.