/ DarikNews.bg
За поредно лято централните варненски булеварди се превърнаха в писти от моторджиите, а шумът от рева на машините прави нощите невъзможни за спане. Много варненци се оплакват, че едва понасят терора всяка вечер от преминаващите с бясна скорост мотори. През лятото моторджийските гонки нямат почивка. Булевардите „Владислав Варненчик”, „Осми Приморски полк” и „Мария Луиза” се превръщат в писти, а шумът е нетърпим, разказват потърпевши варненци. 

Макар че проблемът изобщо не е нов, решение за него все още няма, признава депутатът от ГЕРБ Нели Петрова, чиято дъщеря - Лора, загина преди 6 години, блъсната от моторист на бул. „Осми Приморски полк”. 

„Пистовите мотори, които се управляват от млади водачи, стават все повече. Родителите, които купуват такива мощни машини на децата си, не осъзнават, че могат да погубят живота им, както и този на нечие друго дете и майки да плачат по телевизии и гробщни паркове”, коментира Петрова, която призова КАТ да вземе мерки.

Мотористи, които нарушават правилата и биват заловени, се глобяват, уверяват от „Пътна полиция”. През летните месеци във Варна и областта се провежда специализирана операция, насочена специално към водачите на мотоциклети. 

Едни от най-честите нарушения, които мотоциклетистите допускат, са управление със скорост, по-висока от разрешената; управление на технически неизправни мотори, при които нивото на шума надвишава допустимите норми; шофиране без необходимата правоспособност; извършване на опасни маневри. Често обаче полицията не може да установи нарушителите заради монтиране на подвижни планки на моторите, обясни Нели Петрова. 

„Много от тези мотористи карат дори без табели на мотора. Това означава, че след като той се качи на мотора, той е с ясното съзнание, че вече е в нарушение. Той знае, че ще кара бързо и за да не могат да го спрат или да го хванат камерите, обръща табелите, за да не се вижда номерът”, добави народният представител.

Ако сте потърпевши от моторджийския терор, непрекъснато подавайте сигнали на 112 и жалби до КАТ, съветва Нели Петрова.