Близо 200 души оформиха живо знаме в Морската
Близо 200 души оформиха живо знаме в Морската / Дарик Варна, архив

Близо 200 души се събраха под Пантеона в Морската градина, за да оформят живо човешко знаме. В пресъздаването на трибагреника се включиха хора от всякаква възраст и пол.

За оформянето на трикольора, събралите се да подкрепят проявата, използваха бели, червени и зелени балони, осигурени от организаотирте от Гражданско движение „Варна диша".

Събитието трябваше да бъде заснето от въздуха с хеликоптер, но близо 45 минути след обявения начален час на проявата все още не се беше появил. Според плановете той трябваше да заснеме случващото се от над 400 метра височина, за да могат участниците да получат снимка за спомен. Организаторите помолиха за търпение и дадоха уверение, че все пак предвиденото ще бъде изпълнено.

Инициативата носи посланието „Аз обичам парка". Целта е всички, които се включат, да покажат гражданската си позиция за опазване на българските паркове и по-специлано Морската градина. Идеята е да бъде насочено внимание на управляващите и обществеността към проблемите на парковете, обясни Славена Панайотова, която е председател на „Варна диша".

Гражданско сдружение „Варна Диша" е неправителствена организация, която си е поставила за цел да провокира, мотивира, информира и обединява обществеността с дейности, които подобряват градската среда. Сдружението ще работи по проекти свързани с устойчивото развитие на Варна и е отворено за нови идеи и инициативи на гражданите.
„Варна Диша" организира и протестите в защита на най-големия варненски парк. Демонстрации бяха проведени пред общината na няколко пъти, а за последно на 15 август, пред насъбралото се пред Катедралата множество в Деня на Варна.