Арест за разследван за убийството на аксаковския бизнесмен Борислав Енев
Арест за разследван за убийството на аксаковския бизнесмен Борислав Енев / ВОС

Димо Стоянов, разследван за убийството на бизнесмена Борислав Енев от Аксаково, ще дочака края на досъдебното производство в ареста. Това съобщиха от пресслужбата на Варненския окръжен съд. Стоянов е в ареста от 12 ноември миналата година, след като му беше повдигнато обвинение, че именно той е убил Енев. Бизнесменът беше убит на 7 ноември 2012 година в дома си с изстрел в тила.

Първите следствени действия насочиха разследващите към племенника му Димо Стоянов - последният, с когото Енев е разговарял в дома си. Към края на февруари тази година съдът прецени, че събраните нови доказателства разколебават първоначалното обосновано предположение, че Димо е съпричастен към убийството. В резултатите от физикохимичната експертиза, изследвала дрехите и обувките на обвиняемия,  не се намериха следи от нитроцелулоза. Липсват такива и от ръцете на Димо.

Заключенията на тези експертизи, изводите на балистичната експертиза, както и други гласни свидетелства, сериозно разколебават първоначалното обосновано предположение, че Димо Стоянов е съпричастен към убийството на Борислав Енев. В началото на март обаче Варненският апелативен съд прецени, че въпреки новите доказателства, въпреки заключенията на балистичната експертиза, че с пистолета на Стоянов не е извършено убийството, то има достатъчно други гласни свидетелства и справки ( от мобилни оператори и камери), чиято преценка обосновава предположението, че Димо Стоянов е съпричастен към убийството на Борислав Енев и така потвърди ареста му.

Днес стана известно, че близо 7 месеца след първоначалния арест на 26-годишния племенник на убития, досъдебното производство е във финалната си фаза. Предстои изготвянето на обвинителен акт и вкарването му в съда.