/ iStock/Getty Images
Апелативният съд потвърди доживотната присъда на физическия извършител
20 години затвор за поръчителя на убийството на варненски диджей, съобщиха от прокуратурата.

Варненският апелативен съд отмени присъда на Окръжен съд-Варна в частта, с която мъж е бил оправдан, като го призна за виновен в това, че на 26. февруари 2015 г. във Варна като подбудител, в съучастие с извършителя умишлено е умъртвил жертватаа. Деянието е извършено предумишлено и с особена жестокост.

Поръчителят ще бъде лишен от свобода за срок от 20 години. Въззивната инстанция измени първоинстанционния съдебен акт по отношение на мъжа. като прие, че при осъществяване на престъплението той е действал в съучастие.

Съдът във Варна даде доживотен затвор на подсъдимия за убийството на DJ Teddy

С присъдата на горестоящия съд бе потвърден определения му доживотен затвор. Двамата трябва да заплатят солидарно обезщетения за неимуществени вреди на гражданските ищци в размер на общо 465 хиляди лв. и 1142,50 лв. - за имуществени вреди. 

Като отчете наложеното му наказание и съобрази, че спрямо него не се изпълнява никаква мярка за неотклонение, а съществува опасност да се укрие, Апелативният съд постанови задържането му под стража. 

Пресслужбата на съда припомня, че на 26 февруари 2015 г. вечерта DJ Теди е бил причакан пред блока, в който живее и пронизан с няколко удара с нож. Починал е на място.

Според прокуратурата, мотивът е, че жертвата имала връзка с жената, с която периодично той е живеел и от която имал дете. Той имал намерение да припознае това дете. По време на съдебното следствие пред настоящата инстанция бяха извършени множество следствени действия: разпитани бяха свидетели, назначени бяха две съдебно-технически експертизи - за изследване на почерк и на два таблета. Събрани бяха писмени доказателства. 

В пледоарията си прокурорът заяви, че доказателствата водят до категоричен извод за извършване на престъплението от страна на мъжа. Той се е познавал и с извършителя, и с жертвата. Мъжът не е имал самостоятелен мотив да убие починалия, докато мотивът на поръчителя е ревност.

Частните обвинители подкрепиха искането на прокуратурата той да бъде осъден. Той е поискал да бъде оправдан, защото първата инстанция го е осъдила неправомерно.

Описанията на свидетелите, видели човек до местопрестъплението, не съответстват на неговия външен вид, обясни подсъдимият. Адвокатите му посочиха, че няма данни жертвата да е предприемала действия по признаването на детето.

Няма доказателства и за това доверителят им да е давал пари срещу извършването на убийство. Самият обвинен като подбудител увери, че няма нищо общо със случая и настоя за потвърждаване на присъдата на Окръжния съд в оправдателната ѝ част. 

Предстои мотивите към присъдата на Варненския апелативен съд да бъдат изготвени в установения от закона двумесечен срок. Съдебният акт подлежи на обжалване пред ВКС.