/ iStock/Getty Images
Ранното детско развитие е във фокуса на читалища в община Търговище. Петима секретари на институции от малки населени места са участвали в обучение по програми за ранно детско развитие. Те са част от подхода "Елементът игра" на Фондация за децата в риск по света, които от Клуба на нестопанските организации в Търговище прилага вече над шест години, съобщиха от ръководството му.

По време на обучението, водено от психолога Камелия Ковачева, са наблюдавани демонстрации на уроци, образователни игри и книги. Секретарите ще използват наученото в работата с децата, като ще прилагат уроците най-вече с най-малките.

Програмите за ранно детско развитие от подхода "Елементът игра" се прилагат в читалище "Светлина- 1927 г." в село Давидово. Там има обновен детски отдел, където децата се събират да учат и играят всяка седмица, под ръководството на специалист от Клуба и читалищния секретар Мариана Колева.

Същото предстои да се случи и в още две читалища от община Търговище - в Буховци и в Пробуда. Детските отдели там скоро бяха реновирани със средства на Общината, а оборудването е осигурено с дарение от Телус Интернешънъл и Тръст за социална алтернатива /ТСА/, София. Предстои там да се провеждат редовни занятия с деца.

Проектобюджетът на Община Търговище за 2020 г. е 59 млн. лева

Целта е деца от малките населени места да бъдат включени в програми за детско развитие от най-ранна възраст. Изследванията в областта доказват, че колкото по-рано започне целенасочена работа във всичките сфери на детското развитие, толкова по-големи са шансовете детето да развие пълния си потенциал като възрастен.

Обученията се реализират благодарение на проект "Алтернативни образователни услуги за деца от малките населени места", финансиран от ТСА.