/ ThinkStock/Getty Images
Съселяни и хора от страната и чужбина даряват в помощ на семейство, останало без дом в село Голямо Градище.

"В кампанията, подета от местното население, активно се включва и ръководният екип на община Опака", каза кметът на селото Мехмед Мурадов.

Къщата на Явора и Хасан бе напълно опожарена в утрото на 4 януари. Огънят тръгва от запушен комин на печка на твърдо гориво. Годината започва трагично за пет-членното семейство, които остават на улицата и без дрехи дори. От огнените езици са спасени хората - две невръстни деца, родителите им и 88-годишна жена.

Кметът организира благотворителната инициатива, която среща подкрепата на десетки хора. Общинският кмет Мехидин Кадиров съдейства за изваждането на нови лични документи.

На заседание на Общинския съвет в Опака на 29 януари ще бъде гласувана еднократна помощ от 500 лева за пострадалата фамилия. Разкрита е и банкова сметка, в която благодарение на хора с големи сърца, влизат различни суми всеки ден, каза кметът на селото Мурадов.

Бедстващите вече са настанени във временен дом. От седмица те обитават наследствена къща в селото, която, въпреки че се нуждае от ремонт, е достатъчна, за да ги приюти. Семейството харесва новия си дом и има намерение да го закупи след време.

Родната им къща е изгоряла до основи и за възстановяване е трудно да се говори. Съселяни събират около 2 000 лева, други хора от страната даряват различни суми от 500 до 1000 лева.

Предстои в четвъртък да пристигнат пари от гурбетчии в Белгия, жители на Голямо Градище, обясни Мурадов. Екип на фондация "Маргарита" е посетил пострадалите и е дарил 4 000, дрехи, телевизор, вещи и дрехи от първа необходимост. Даряват се и хранителни продукти. Преди дни семейството бе подпомогнато и от генералния консул на Турция в Бургас , както и от Областния съвет на ДПС в Търговище.

Явора и Хасан са местни хора. Мъжът работи в мандрата в селото, а Явора се грижи за децата на 2 години и на 10 месеца, както и за неподвижната стара жена. Кампанията в помощ на пострадалите при пожара продължава. "Доста хора протегнаха ръка - нека за живи и здрави", добавя кметът на селохо Мехмед Мурадов.
БТА