лаборатория
лаборатория / Болница Тракия
Жител на съседна на Старозагорска област е пожелал сам да бъде тестван с PCR тест за коронавирус във вирусологичната  Лаборатория на територията на болница „Тракия“. Той е дал положителен резултат, който е потвърден от Национална референтна лаборатория в София. Уведомена е съответната Здравна инспекция, която има ангажимент да вземе мерки по карантинирането на пациента и да издири контактните му лица.

Лабораторията в частната болница не следва да извършва подобна дейност, е мнението на директора на УМБАЛ в Стара Загора Проф д-р Йовчо Йовчев.
„Според последното изменение на Националния рамков договор, тестване с PСR  могат да извършват лаборатории определени със заповед на здравния министър и са реферирани. Те са взели материал, изпратили са го в националната референтна лаборатория за потвърждение и там е отчетено, че случаят е от Стара Загора, което променя данни за областта. В Старозагорска област през последните 24 ч не е регистриран случай с положителен резултат,както се отчита. Още повече-резултатът е забавен във времето и става известен чак след два дни“.
 
Задължителен бърз тест се прави на пациентите постъпващи за лечение в  УМБАЛ, уточни директорът. До настоящия момент бързите тестове са заплатени от самото лечебно заведение. Цената на това изследване е 30 лева. Тези тестове са извършват на всички, при които колегите са установили информация за контактност или са налице данни за заболяване на дихателна система.  Резултатът от бързия тест е готов в рамките на 30 минути.
 
PСR-тестове се извършват при наличие на клинични данни за вирусоносителство и след преглед от лекар специалист  или по желание срещу заплащане на здрави лица, на които им предстои пътуване в чужбина. През изминалата седмица двама граждани от областта  са ползвали тази услуга поради изискване на приемащата страна и във връзка с предстоящото им пътуване.
 
Изследването на лежащи пациенти с PСR -тестове на територията н УМБАЛ и тези насочени от други институции от областта и региона е безплатно.
 
В лабораторията работят двама специалисти,от които един със специалонст по вирусология  и Доцент по молекулярна биология. Тази лаборатория е единствената в района, която има право да издава документ, който се признава от държавните и здравните институции. 
 
Даренията на бързи тестове, направени от фирми в УМБАЛ „Проф д-р Стоян Киркович” АД до момента са изразходени единствено и само по предназначение на дарителя. До този момент  са направени повече от 1100 безплатни бързи теста, от които са се възползвали всички високо рискови и контактни лица от различни фирми и институции.
 
От пресцентъра на болница „Тракия“ уточняват, че разкритата вирусологична лаборатория там съществува от 5 години и притежава всички сертификати за качество на работа и изследвания, които се изискват от компетентните органи. Лабораторията се управлява от лекар със специалност вирусология, какъвто специалист, според тях в УМБАЛ липсва. 

PCR- Лабораторията в здравното ни заведение е от най-висок клас, тя е необходимост за диагностициране и на други заболявания. В страната  съществуват други подобни частни лаборатории, в които пациентите заплащат повече от 120 лева за PCR-тест, каквато е цената при нас, уточняват от частната болница.

В Старозагорска област до момента положителните с коронавирус са 39.