Започва международният пленер по живопис „Дружба
Започва международният пленер по живопис „Дружба / DarikNews.bg

Възстановеният след година прекъсване традиционен международен пленер по живопис „Дружба" бе открит днес в Стара Загора. Той ще продължи до 14 юни, когато участнците в него ще изложат платната си в зала „Байер".
Организатор е Община Стара Загора.

В пленера се включиха осем творци. Георге Андреску от Румъния,  Ивана Савич от Сърбия и Артур Вашович от Полша са чуждестранните участници. Градът домакин е представен от Злати Златев и Росен Кавръков от Стара Загора. Под липите ще рисуват и Деля Чаушева от София, Дона Неделчева от Ямбол и Цани Василев от Велико Търново. Те бяха представени от председателя на старозагорската секция на Съюза на българските художници Валентин Дончевски и зам.-кмета Иванка Сотирова.

Започва международният пленер по живопис Дружба"
netinfo

Заедно те ще разгледат исторически местности, музеи и актрактивни обекти в Стара Загора и околностите.

Впечатленията си ще претворат на по три платна. Две от творбите на всекие от тях, според регламента на пленера, ще останат в Стара Загора, като едната ще обогати фонда на Художествената галерия в града, а другата ще стане собственост на Общината.

„Аз съм от този град и да участвам в този пленер, може да се каже, че е било цел за мен. Радвам се, че мога да се включа и се надявам да бъде забавно", призна младият старозагорски художник Росен Кавръков.

„Участвал съм на много пренери по света, но в Стара Загора съм за първи път, сподели директорът на Изложбени зали „Рафаел Михайлов" Цани Василев.

Изложбата с творбите на участниците в пленера ще бъде открита на 14 юни от 18 ч.