Задържаха петима, търгували нерегламентирано с дърва за огрев
Задържаха петима, търгували нерегламентирано с дърва за огрев / ОД на МВР Стара Загора

Задържани са петима човека, осъществявали нерегламентиран добив и търговия с дърва за огрев в Павелбанско. В групата е участвал и служител на горската стража

Южно от язовир "Сибея" в землището на с.Осетеново, .в момент на незаконно транспортиране на дървесна маса, казанлъшките криминалисти са заловили трима мъже - на 23, 30 и 37 години. При извършения оглед на товарния автомобил, с който мъжете са се придвижвали, са открити 8 куб. м дъбови дърва за огрев, без редовен документ удостоверяващ законния им произход и без горска марка. Към предната броня на автомобила е била прикрепена с тел регистрационна табела, издадена за друго МПС - лек автомобил "ВАЗ", който е собственост на едно от лицата. Още 8 кубика дървесна маса, без необходимите документи са намерени в дома на 65-годишна жена от с. Осетеново, а на "временен склад" в гората край селото са открити отсечени и подготвени за извозване около 16 куб. метра дърва за огрев.

В хода на разследването е изяснено, че лицата са част от престъпна група, организирана и ръководена от 39-годишен служител на Държавно горско стопанство - Павел баня. От началото 2010 г. те са извършвали незаконно добиване, транспортиране и търговия с дърва за горене от около 20 дка държавен горски фонд.

Първоначално сечта е извършвана в участък, определен за приоритетно снабдяване на постоянните жители на селото с дървесина по "такса на корен" в рамките на определен лимит. Вместо да прилагат регламентираните от законната процедури за добиване и извозване на дървесина по такса на корен, задържаните са предлагали на хора от селото дърва за огрев на цени, по-ниски от пазарните, но с от 25 до 40 % по-високи от фиксираните, като прибирали разликата.

Сечта и извозването били осъществявани от физически лица, като са пренебрегвани всички нормативни изисквания - издаване на позволителни за сеч и извозване, поставяне на горски марки. Установено е, че групата е организирала и извършила добив на дървесина от горския фонд и извън регламентирания район.

Образувани са досъдебни производства. С прокурорско постановление на държавния служител е взета мярка - задържане за 72 часа. Работата по изясняване и документиране на случая продължава.