Възстановка пресъздава началото на Балканската война в Стара Загора
Възстановка пресъздава началото на Балканската война в Стара Загора / Областна администрация - Стара Загора

С повече от 60 мероприятия старозагорска област ще отбележи един век от началото на Балканските войни, съобщи областният управител на Стара Загора Недялко Недялков, който е член на Националния инициативен комитет и председател на Областния инициативен комитет за честване на годишнината.

Събитията ще се провеждат през цялата 2012-та година. Кулминацията на честванията ще са през октомври.

Националният инициативен комитет ще финансира повече от 42 основни мероприятия, а областните администрации - над 215.

През годината ще бъдат почистени 147-те войнишки паметника в региона, обеща областният управител. Десет от тях ще бъдат ремонтирани основно със средства от Министерството на отбраната..

На 5 октомври в Стара Загора ще се проведе военно-историческа възстановка на събитията станали на същата дата преди 100 години, когато цар Фердинат е прочел манифеста за начало на войната. „Поканихме Ивелин Керанов - директор на Драматичния театър, да се заеме с това предизвикателство, имаме неговото съгласие, за което му благодаря. Идеята е, организаторите на възстановката - историци, сценаристи, професионални актьори и самодейци, да създадат уникално явление - военноисторическа реконструкция на обявяването на Балканската война", заяви областният управител.

С възстановката ще бъдат пресъздадени историческите факти като пристигането на цар Фердинанд от София в Стара Загора, откъдето е обявена войната на Турция.

„Целта е да се предаде всеобщия ентусиазъм и национално единение между държавен глава, правителство, армия, църква, институции и народ в името на изпълнението на Отечествения дълг при святото дело за обединяване на разпокъсната Родина и освобождаването на поробените българи в Тракия и Македония. С възстановката, която ще премине през центъра на Стара Загора ще запознаем младите хора със случилото се преди 100 години", отбеляза Недялко Недялков.

В област Стара Загора ще се проведат редица мероприятия от национален и местен характер, сред които Международна конференция, документални и фото изложби, викторини, фестивали, филми, кръгли маси, дискусии, концерти.
През октомври по инициатива на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва ще бъде открита и паметна плоча в чест на 8-ма Тунджанска пехотна дивизия и 2-ра мотострелкова дивизия.

В Балканските войни участие са взели 36 000 старозагорци. От тях на фронта са загинали 4500, а ранените са били 17 400. „Войната се е ръководела от Стара Загора. От тук са предавали информация за събития пи кореспондентите на всички европейски страни", припомни историческите факти Недялко Недялков.