Веселина Кацарова: Подавам ръка на родния си град, на старозагорската опера
Веселина Кацарова: Подавам ръка на родния си град, на старозагорската опера / Община Стара Загора

Истинска и откровена. Такава е Веселина Кацарова-оперната прима, родом от Стара Загора, за която трудът и уважението към българските артисти, е гаранция за развитие и успех на операта в Стара Загора. Ясно е, че човек е голям колкото големи са мечтите му, но е важно и какъв хоризонт си поставя. Този пред именитата ни съгражданка не търси измислени висини. Той е реален и постижим, защото тя идва в родния си град с подадена ръка.

„За мен няма по-голямо предизвикателство от това да се завърна в родната си Стара Загора. Аз обаче не се връщам. Аз подавам ръка на моя град, на старозагорска опера. Искам да предам знанията, които съм научила.
Искам българите да се уважават и ценят. Ние имаме достатъчно големи музиканти и трябва да им покажем, че им вярваме.
Ние трябва да се развиваме, можем да бъдем една много достойна опера, в която влиза българската публика. Тя не трябва да бъде гонена, а за да живее тази опера ние трябва да предлагаме квалитет. И тогава ще очакваме да дойде публиката и повече бюджет.
Аз не идвам да правя революция в моя град. Идвам като колега на артистите в Стара Загора".

Старозагорската публика и гостите на гради ни ще могат да чуят отново на наша сцена именитата ни съгражданка. Това ще стане по време на 47-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство, който се открива в понеделник и ще продължи до 10 декември. Медиен партньор е Дарик радио. Светвноизвестното мецосопрано излиза на 3 декември, в концерт по повод 80-годишнината на композитора Красимир Кюркчийски. Кацарова разкрива емоционално, че нотите му са изгубени преди време. У нас, в България, в един гараж. И още по-емоционално, оперната прима продължава с факта, че нейният най-продаван диск е именно този с песните на големия ни композитор. Тя не крие, че на наша сцена отново ще изпее „Калиманку, Денку", но пожела останалото да бъде изненада.

„Това, какво аз ще изпея, е маловажно. Аз благодаря на България, че се прави вечер на великия композитор Красимир Кюркчийски. Нека да зачитаме българските музиканти. Аз се прекланям пред всички големи артисти. Но България не трябва да се подценява. Аз съм име със световна кариера, но има големи таланти, които заради здравословно състояние или просто защото не са чути, остават незабелязани.
Преди една година изпях песните на Кюркчийски в Мюнхен, разработени от поляк по слух, защото нотите на големия ни композитор бяха изгубени в един гараж. 40 минути хората слушаха тази музика, не защото пее Кацарова, а защото е този композитор.
Благодаря на моите колеги, че ще има вечер, посветена именно на него.
Стара Загора също трябва да бъде горда и да не забравя прекрасните артисти, които има-Стефка Минева, Анна Томова-Синтова, тук е пял и Николай Гяуров. За тези хора трябва да има вечери. Аз съществувам като певица, защото съм слушала тези артисти.
Донесла съм ноти за роял. Ако няма кой да ги изсвири мога и сама.
Аз съм пианист, който пропя. За хубаво или за лошо".

Това е оперната прима Веселина Кацарова. А Веселина Кацарова, в качеството й на артистичен директор на Държавна опера-Стара Загора, е убедена, че можем да бъдем много достойна Опера, в която да влиза нашата публика. За да продължи операта да живее обаче, тя трябва да предлага качествени спектакли.

„Целта ми е този оперен театър да се развива, но ще бъда честна към хората тук. Аз съм може би огромен вулкан, но със спирачки. Ще се постарая нещо да се случи в нашия град".