Върховният административен съд (ВАС) остави в сила определението на Административен съд – Стара Загора, с което е отхвърлено искането за спиране на предварителното изпълнение на заповедта на Регионална инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ - Стара Загора за спиране на дейността на ТЕЦ „Брикел“.

Въз основа на тази заповед на предприятието беше наложена принудителна административна мярка за преустановяване на производствената дейност по Закона за опазване на околната среда.

В спора пред ВАС по административно дело върховните магистрати са се произнесли единствено по отношение на предварителното спиране на изпълнението на заповедта на РИОСВ – Стара Загора, но не и по отношение на твърденията на екоинспекцията за замърсяване на околната среда, съобщават от съда.

Съдът отмени спирането на ТЕЦ „Брикел“

Върховните магистрати приемат, че обсъждането на твърдяните в жалбата на РИОСВ - Стара Загора нарушения от страна на "Брикел" във връзка със замърсяване на околната среда по компонент атмосферен въздух и за нарушения на изискванията на чл. 123в, т. 2 от Закона за опазване на околната среда относно изпълнение на условията в комплексното разрешително, е извън предмета на правния спор относно предварителното изпълнение на заповедта. Ако ВАС разгледа и коментира тези твърдения, би се достигнало до произнасяне по спора по същество, което е недопустимо в рамките на настоящото частно производство.

По всички посочени седем групи нарушения, които са подробно и детайлно описани в мотивите на атакуваната заповед, следва да се произнесе първоинстанционният съд като постанови решение по същество относно законосъобразността на процесната заповед и наложената с нея принудителна административна мярка.

Тричленният състав на ВАС констатира, че определение е в съответствие с формираната трайна съдебна практика по този вид спорове, според която незабавното спиране на дейността на ТЕЦ само по себе си води до причиняване на значителни и трудно поправими вреди.

Тричленният състав на ВАС споделя изцяло изводите на първостепенния съд относно специфичния характер на производството на дружеството и мястото му в критичната инфраструктура на страната.

Дружеството е в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение националната сигурност. Това означава, че дейността на дружеството е от висок обществен интерес и съответно незабавното й преустановяване преди влизане в сила на процесната заповед би накърнила съществено този интерес.

От значение в случая е и обстоятелството, че предварителното спиране дейността на "Брикел" би довело до спад на нивото на язовир "Розов кладенец", който е обявен за защитена зона от министъра на околната среда и водите.