/ Община Казанлък
Международна конференция, посветена на консервацията и реставрация на паметника на връх Бузлуджа, ще се проведе в Казанлък на 22 и на 23 юли в музей "Искра".

По време на дискусията ще се разисква бъдещето на паметника, който е познат по цял свят и се посещава от туристи от всички континенти.

Той привлича вниманието като една от най-забележителните сгради на модернизма през XX век в Европа. Мозаечните платна върху стените заемат 937 кв.м. и са едни от най-големите мозаечни произведения в света. Те са дело на 16 големи български художници, сред които Йоан Левиев, Валентин Старчев, Иван Кирков, Теофан Сокеров. Творците и техните екипи са наредили едно по едно 2 275 000 мозаечни камъчета. Хиляди туристи от цял свят посещават всяка година паметника, който се превърна в една от най-големите атракции за снимки в България.

Министерство на културата: Бузлуджа все още не е със статут на недвижима културна ценност от национално значение

Американската фондация "Гети" постави паметника на първо място сред съкровищата на модерната архитектура в цял свят. Фондацията финансира със 185 000 долара изготвянето на План за опазване и управление на паметника през 2019 г., а миналата година осигури още 60 000 долара за стабилизиране на стенните мозайки.

Една от най-важните цели е превръщането на паметника на Бузлуджа в туристическа дестинация, обяви на брифинг в Казанлък проф. Йорг Хаспел, президент на Международния комитет по културен туризъм /ИКОМОС/ Германия. По думите му, ще бъдат разисквани добри практики по света, като например Берлинската стена.

Според реставратора Радослав Илиев, който е част от екипа на арх. Дора Иванова, председател на Фондация "Проект Бузлуджа", важно е да се чуе и мнението на жителите на Казанлък, защото паметникът на Бузлуджа не е само технически или финансов въпрос.

Организатори на форума са представителствата на Международния комитет по културен туризъм в България и Германия. Участие във форума ще вземат още Фондация "Проект Бузлуджа", Фондация "Гети" и европейската организация "Европа Ностра“.
 
БТА