Традиции около трапезата на Никулден
Традиции около трапезата на Никулден / DarikNews.bg, архив

Задължителен момент в честването на Никулден е консумацията на риба. Обикновено жените приготвят шаран, тъй като според поверието шаранът е "слуга" на Свети Николай.

Рибата, дори от религиозна гледна точка, се смята за по-чиста храна от месото. Това не е случайно, тъй като тя натоварва храносмилателната система значително по-малко от месото, въпреки че белтъците й се усвояват почти както белтъците на телешкото и свинското. Освен това съдържа омега-3 мастни киселини.

В деня на свети Николай на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

Рибникът - шаран в тесто, се счита за традиционното ястие на този празник. Той се приготвя от шаран или друга риба с люспи, защото "голата" риба навява тъжни мисли и беднотия. Той се пече в пещ, заедно с обредните хлябове - по два за всеки дом. Рибникът и хлябовете се освещават в църква или вкъщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря.

Ето рецепта за тези, които са решили да приготвят рибник:

Празничен рибник

1 кг шаран
4 -5 глави кромид лук
1 ч.ч. орехови ядки
2 -3 с.л. растително масло
магданоз и девесил

Шаранът се почиства, измива, посолява отвън и отвътре. Пълни се с плънка от задушен лук, смесен с ореховите ядки и подправките и отворът се зашива.
Пече се в намазана с масло тавичка, като отстрани може да се постави още нарязан лук, смесен с домати и подправки.
Пълненият шаран може да се увие в кора, разточена от обикновено тесто за обреден хляб.

Рибникът се пече в гореща фурна около 30 минути.

Никулденски шаран

1 шаран от около 1.5 кг
2 а.л. растителна мазнина
1/4 ч.ч. ориз
5-6 глави кромид лук
червен пипер

Ситно нарязаният кромид лук се запържва в мазнината до златисто оцветяване. Прибавя се оризът и също леко се запържва, след което се разбърква с червения пипер и със солта на вкус, залива се с топла вода и се изсипва в тавичка.
В средата на сместа се слага предварително изчистеният, измит и посолен шаран.
Пече се в немного гореща фурна.

Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден.