Прясната риба е с изпъкнали очи и розови хриле
Прясната риба е с изпъкнали очи и розови хриле / Дарик, архив

В последните години пазарът на риба и рибни продукти се урегулира, тъй като търговците са все по-коректни, а клиентите са информирани и знаят как да избират стоката. Това заяви във варненския ефир на Дарик д-р Златина Димова – директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна.

При проверките на ведомството преди Никулден на тържища и в заведения не са открити груби нарушения. Те са предимно по материалната база, а на места не добро покриване с лед на рибата, както е по изискване, обясни специалистът.

Прясната риба се познава по розово – червените хриле, изпъкналите очи и сребристо – бистрата кожа и люспи, обясни д-р Димова. Тя съветва да не купуваме от нерегламентирани места, тъй като те не се проверяват от инспекторите на дирекцията.

Консумирането на престояла риба крие опасности и води до здравословни проблеми, предупреди тя.

3 начина да сготвим шаран за празника (СНИМКИ)

Рибните продукти, които са пакетирани, трябва да имат етикет с пълна информация за произход, съхранение и срок на годност. Важно е да знаем, че те са качествени преди упоменатата на етикета дата, уточни д-р Димова.

Етикетът трябва да е залепен така, че да не може да се компрометира. Всяко отлепване оставя следа и показва намеса. Това трябва да ни покаже, че продуктът не бива да бъде купуван, добави тя.

Най-често хората се оплакват от нерегламентирана търговия преди празниците, а след тях от здравословни неразположения, след като вече са консумирали негодна храна.

За да нямаме проблеми по време на предстоящите коледно – новогодишни празници, е добре да купуваме свинско месо от обекти, които се контролират, съветва експертът.

Ако месото не е проверено, има опасност от зараза с трихинелоза. Това е бактерия, която попада в организма на човека, причинява повишаване на температурата и болки в мускулите. В индустриалния сектор това заболяване е овладяно, но при лов на диви и полудиви прасета рискът е голям. Ловците трябва да носят проба от отстреляните животни за изследване преди месото да се консумира, посочи д-р Димова.

Частните стопани също трябва да проверяват животните си за собствено спокойствие. Преди да се заколи всяко трябва да бъде видяно от ветеринарния лекар по район.

Д-р Димова припомни случая от миналата година, когато прекупвач се снабди от село Млада гвардия заразено с антракс месо, след което го пусна в търговската мрежа.

Макар че в транжорната му бяха открити следи от антракс, собственикът й съди местната дирекция по безопасност на храните заради издадения акт и свалената регистрация на фирмата. Той дори обвинява ведомството, че инспектори са внесли заразата, за да се затвори цехът. Делото ще се гледа догодина във Върховния административен съд - последната инстанция.