Такева: 90% от учителите ще стачкуват ефективно
Такева: 90% от учителите ще стачкуват ефективно / netinfo
100% учеличение на заплатите за работещите в средното образование и 5 % от БВП за образование са исканията на Националния стачен комитет и на комитетите на общинско и училищно равнище, увери в Стара Загора председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.Тя заяви категорично ,че стачно споразумение на национално ниво няма да бъде подписано без предварително да бъде съгласувано с местните синдикални структури.

152 хиляди са работещите в средното образование ,от тях 102 хиляди са учители.Ще настояваме увеличението на техните заплати да бъде извършено поетапно , още от 1 октомври и то на базата на 54–те милиона лева , икономии в системата , каза Такева.За поетапното увеличение държавата трябва да отпусне 435 милиона лева повече, сочат изчисленията на синдикатите.

90% от работещите в средното образование в страната застанаха зад стачните искания и участваха в едночасовите предупредителни действия на 15-ти септември.Толкова ще вземат участие и в ефективната стачка на 24-ти, съобщи Янка Такева.

До наколко дни се очаква единният стачен кометет да призове учениците от горна степен на обучение да подкрепят стачкуващите си преподаватели с различни действия-концерти , изложби и други.

Над 16 хиляди ученици са напуснали българското училище от 2002 до 2006-та година, а само за две години близо 80 хиляди деца са извън пределите на страната , заедно със своите родители .