заседание щаб
заседание щаб / областна администрация
След приключване на лятната сесия осем студенти по медицина се очаква да заработят като доброволци в Инфекциозна клиника към УМБАЛ Стара Загора.
 
В момента там работят 10 медицински сестри и 9 лекари, а при необходимост още три сестри са готови да се присъединят към тях.
 
В Инфекциозната клиника на болницата са настанени за лечение 16 пациенти с кронавирус, трима от тях са в интензивно отделение, интубирани са и имат съпътстващи заболявания. Средната възраст на пациентите с коронавирус в старозагорската клиника е 62 години и половина.
 
За болните има осигурени лекарства, а персоналът на здравното заведение също е оборудван с необходимите предпазни средства, увери директорът на болницата д-р Йовчо Йовчев.
 
В Старозагорска област няма селектирано огнище на коронавирус. Случаите са пръснати, като преобладаващият брой на заболели и носители на вируса е от селата.По-голямата част от новорегистрираните, дали положителни проби при PCR тест, са само носители на вируса, но нямат клинични изяви на заболяването.
 
Данните станаха ясни след заседание на Областния медицински съвет.
 
В региона не се налага въвеждането на допълнителни мерки, извън разпоредбите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, увери областният управител Гергана Микова.