PCR тест
PCR тест / iStock/Getty Images
През последните дни се наблюдава дифузно разпространение на инфекцията, с леко протичане
Десет са регистрираните положителни случаи на коронавирус в Стара Загора, 11-ият случай е на лице с постоянен адрес в областния град, но тествано в софийска лаборатория.
 
Шест от заразените са от Стара Загора и 1 от община Стара Загора, 1 от община Мъглиж, 1 от община Раднево и 1 от Чирпан.
 
Сред новите случаи два са на деца до 18 години, трима са във възрастовата граница 18-40 години и петима са над 40 години.
 
От началото на епидемията до днес заболелите  от COVID-19  в Старозагорска област са 162-ма, като през последната седмица броят им плавно се увеличава. През последните дни се наблюдава дифузно разпространение на инфекцията, с леко протичане.
 
861 лица от Старозагорска област в момента са под карантина, а с изтекла са 7193.
 
Всички положителни и контактни на положителни от първи ред са карантинирани.
 
195 проверки в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ са извършили инспекторите от РЗИ-Стара Загора през второто тримесечие на годината. Проверени са и 730 обекти с обществено предназначение за спазване на противоепидемичните мерки и носене на лични предпазни средства, спазване на дезинфекционния режим в помещенията и хигиена на ръцете.
 
Проверките показват, че са осигурени необходимите лични предпазни средства и не са констатирани нарушения по противоепидемичния режим.
           
За да се предпазите от заразяване от вирусни инфекции, от РЗИ напомнят:
  1. Носете чиста предпазна маска в закрити помещения
  2. Почиствайте често ръцете си. Използвайте сапун и вода или кърпичка, напоена с течност на алкохолна основа.
  3. Стойте на безопасно разстояние от всеки, който кашля или киха.
  4. Не докосвайте очите, носа или устата си.
  5. Останете вкъщи, ако се чувствате зле.