Старозагорските огнеборци демонстрираха умения и техника на професионалния си празник
Старозагорските огнеборци демонстрираха умения и техника на професионалния си празник / Община Стара Загора

С почетен знак на МВР - II степен за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения беше отличен Георги Иванов от РС ПБЗН Стара Загора. Писмени похвали побучиха ст. инспектор Данко Стоев и инсп. Радослав Радев. Още 23 старозагорски пожарникари бяха отличени по повод професионалния им празник. Местните огнеборци получиха поздравителни адреси от гл.комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция ПБЗН, както и от ръководители на регионални и административни структури. Комисар Стоян Колев и ст. инсп. Михаил Михов бяха отличени с грамоти от старозагорските журналисти за добро взаимодействие.

Старозагорските огнеборци демонстрираха умения и техника на професионалния си празник
netinfo

На тържествената церемония, която се проведе на площада пред общината, доброволците от старозагорския отряд от община Стара Загора получиха членските си карти от зам.-кмета Иванка Сотирова.

Днес регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението Стара Загора обслужва територия от 5 151 кв.км. с повече от 333 000 жители, както и обектите с национално значение от енергийния комплекс «Марица Изток». От 1-ви януари до 13-ти септември 2016 г. служителите на РДПБЗН - Стара Загора са ликвидирали 2484 произшествия, възникнали на територията на общината, голяма част от тях са пожари с нанесени материални загуби. При тези пожари има загинали и пострадали наши съграждани, нанесени са щети предимно в жилищния сектор, сектор транспорт и горски насаждения.

Старозагорските огнеборци демонстрираха умения и техника на професионалния си празник
netinfo

За първи път днес демонстрации за гасене на пожари и на противопожарна техника и съоръжения бяха проведени на площада пред сградата на общинската администрация в Стара Загора, с участието на деца, граждани и доброволци. Присъстваха още представители на местната и цетралната власт, ръководители на областни и районни управления и ведомства, на военни формирования и много граждани.

Огнеборците от Районната служба ПБЗН - Стара Загора демонстрираха действия с автомеханична стълба за спасяване на човек от покрив на шестетажна сграда, както и самоспасяване на служител с въжени спасителни устройства от покрив на сграда. Гражданите видяха още, че горящо олио в съд върху газов котлон не се гаси с вода, а с мокра хавлия. В демонстрациите активно участваха и младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец". Бяха изложени купи, медали и награди на спортните отбори на старозагорските огнеборци от различни първенства, както и артикули, предпазни средства, които пожарникарите са ползвали преди десетилетия.

Старозагорските огнеборци демонстрираха умения и техника на професионалния си празник
netinfo

Вече 134 години старозагорските пожарникари се грижат за живота и здравето на съгражданите си, за опазване на тяхното движимо и недвижимо имущество от пожари и аварии, за обекти на държавната и местната власт, за всички новостроящи се сгради и обекти в експлоатация.

Противопожарното дело в гр.Стара Загора има драматична история. Градът е опожаряван през вековете, но не само е оцелял през годините, не само е възкръсвал 7 пъти от пепелта, но се е развил до един от най-големите и най-красиви градове в страната.
Но за това важна роля имат и старозагорските пожарникари, които следват основната си мисия - да пазят живота и здравето на гражданите, тяхното имущество още от 1882 година, когато са поставени основите на противопожарното дело в града.
Първата пожарна команда е имала 11 души персонал. Била е оборудвана с една машина-помпа, две бурета с конска тяга, 6 канджи и 6 брадви.
През 1930 г. пожарната команда е преместена в сградата на бивша мелница, където се помещава и до днес, вече е разполагала с 4 пожарни коли - два "Додж"-а и два "Фиат"-а. Към нея е имало изградено и конно отделение. Личният състав вече наброявал 21 души.