Старозагорският депутат от ГЕРБ Пламен Йорданов: БСП взривиха пенсионната и социалната система в България
Старозагорският депутат от ГЕРБ Пламен Йорданов: БСП взривиха пенсионната и социалната система в България / ГЕРБ Стара Загора

Винаги, когато от БСП обещават предизборно по-високи пенсии и заплати, трябва да сме нащрек, подчерта старозагорският депутат от ПП ГЕРБ Пламен Йорданов.

„Те твърдят, че са особено силни в социалната политика, че имат визия за нея, и винаги, когато са на власт показват точно обратното. За да няма днес пари за по-високи пенсии и социални плащания, основна вина имат именно правителствата на БСП през последните 26 години. Бих искал да им припомня няколко факта, които те удобно забравят. Кой фалира и буквално взриви пенсионната система, като стопи всички пари в нея през 90-те години? Отговорът е БСП. Кой обезцени средствата на хората и хвърли държавата в най-голямата инфлация, която познава България, като само за четири месеца през 1997 г. тя достигна чудовищните 440%? Отговорът е БСП. Кой срина банките през 1996-1997 г., а през 2014 г.? Отговорът отново е БСП", категоричен е Пламен Йорданов. „Да, ние знаем, че хората трябва да имат достойни доходи. Искаме пенсиите да са високи и нашите родители, баби, дядовци да живеят по-добре. Разбираме, че всеки иска тези неща да се случват бързо и това е нормално. ПП ГЕРБ никога не е подвеждала и не е обещавала неизпълними неща в социалната сфера. Правили сме малки, но сигурни крачки, за да се гарантира подкрепата за всеки един българин и в същото време да не фалираме държавата, каквото се канят да направят от БСП. Убедени сме, че само държава с работеща икономика може да бъде силна и в социалната област. И към това се стремим всеки ден - да стабилизираме икономиката, да произвеждаме повече, да се вдигне брутният вътрешен продукт", казва депутатът от ГЕРБ.

Според него, борбата с безработицата е важна, а в момента в България е на най-ниските си нива за последните 8 години - от 8%. През миналата година, работа са започнали над 210 000 души. Друга хубава мярка за безработните е, че държавата ще им плаща част от разходите в продължение на една година, ако си намерят работа на повече от 50 км от мастото, където живеят. „Нека не забравяме, че от 1 януари тази година минималната заплата се увеличи на 460 лв. - с 40 лв. повече спрямо 2016 г. В сравнение с 2011 г. ръстът е със 70%. Тогава размерът й е бил 270 лв.

Сега БСП обещават осем милиона българи и нито един от тях под и на прага на бедността, което означава, че ако приемем, че хората под прага на бедност са предимно пенсионери, то става въпрос за около 1,2 млн души - толкова получиха Коледна добавка по критерия, че са под прага на бедност. За мярката на БСП ще са нужни над 1,6 млрд лв. годишно. Нека всеки сам си направи сметка за техните неизпълними обещания, казва Пламен Йорданов. „Гарантирали сме, че от 1 юли 2017 г. всички пенсии ще се увеличат с 2,4%. Освен това за всяка Коледа и Великден сме подпомагали и хората с най-ниски пенсии - над 250 млн. лв. струва това на държавата. Вдигаме пенсиите, но и намаляваме дефицита в системата. А това гарантира стабилност. В сравнение с 2013 г., средната пенсия е нараснала с 16%".

Според народния представител, типично по социалистически, от БСП обещават по 50 лв. за всяко дете на работещ родител. Къде в случая е социалният модел, пита той - и е категоричен, че младите хора искат добра работа и добра заплата, гарантиращи достоен живот, а не социални помощи на всяка цена. „За първи път от тази година въвеждаме диверсификация на помощите за децата с увреждания , като те ще получават по 930 лв. месечно. Това е опровержение на твърденията на бесепарите, че помощите за децата с увреждания са замразени".