хотел
хотел / iStock/Getty Images
БХРА: Исканията ни не са политически, а икономически
Членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация нямат политически искания. Нашите искания са само икономически, се казва в декларация до министър-председателя Бойко Борисов, до министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на туризма Николина Ангелкова, внесена официално вчера.

Хотелиери и ресторантьори започват символичен протест с жълти жилетки на 25 януари и ако не получат покана за разговор, ще преминат към ефективни стачни действия след 28 януари. В Стара Загора ще протестират всички членове на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и още над  50 заведения.

Да не влиза в сила действието на Наредба Н-18; да бъдат отменени текстовете, касаещи запечатване на търговски обекти при открити фискални нередности като крайна репресивна мярка и въвеждане на градивност при наказанията при първо, второ и последващо нарушение, са част от исканията на заетите в бранша. Те настояват за намаляване на ДДС на 5% за храни, напитки и за всички търговски обекти, категоризирани по Закона за туризма.

Целта на исканията на хотелиери и ресторантьорите е изсветляване на бизнеса и максимално увеличаване на фискалната събираемост до 100%, намаляване на цените на хранителните стоки и съответно на туристическия продукт, повишаване на потреблението и на работните заплати в сектора, както и повишаване конкурентноспособността на българската туристическа индустрия спрямо съседни държави.