Старозагорска област стана част от Югоизточния район за планиране
Старозагорска област стана част от Югоизточния район за планиране / netinfo

Старозагорска област стана част от Югоизточния район за планиране, оповести областният управител Мария Нейкова. Област Стара Загора се нарежда заедно с областите Бургас, Сливен и Ямбол.

“Иска ми се да вярвам, че приобщаването на област Стара Загора в териториалния обхват на Югоизточен район за планиране ще окаже благоприятно влияние върху развитието на икономическите показатели на района в новата му конфигурация”, заяви Мария Нейкова.

Областният управител свиква заседание на Областния съвет за развитие. На него се избраха четиримата представители от Областта, които ще бъдат включени в състава на Регионалния съвет. Това са кметът на община Стара Загора проф. Светлин Танчев, кметовете на общините Николаево, Гурково и Чирпан – Косьо Косев, Стоян Бонев и Васил Донев.

Представителите на общините изнесоха доклад за напредъка по усвояване на средствата по Оперативните програми за периода 2007-2013 г.

Община Стара Загора има готовност да кандидатства по проекти за финансиране по Оперативните програми на стойност близо 60 милиона лева. “ До края на месеца сумата ще нарасне над 70 милиона лева”, съобщи на заседанието заместник-кметът Велизар Балабанов.

Останалите общини от Областта също представиха своите доклади. Най-често се кандидатства по Оперативните програми “Регионално развитие” и “Човешки ресурси”. Приоритетни към момента са програмите за изграждане и ремонт на канализациите в общините, реконструкция и доизграждане на третокласни и четвъртокласни пътища в Областта. Кандидатства се и за финансиране на проекти ,свързани с ремонта на детски градини и училища, както и изграждането на съоръжения за достъп на хора с увреждания.