/ netinfo
„Радвам се, че Стара Загора отново е една от най-важните точки на леката атлетика на Балканите. Всеки говори с любов за този град“, каза Добромир Карамаринов, председател на Българска федерация лека атлетика (БФЛА) и първи вицепрезидент на Европейската атлетика по повод  началото на Балканиадата по лека атлетика.

Тя ще се проведе на стадион „Берое“ на 20 и 21 юли. Организатори са Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ), Община Стара Загора и Спортен клуб по лека атлетика „Берое“.

Стара Загора за пореден път доказа, че е спортен град. Това е трета Балканиада, която се провежда на стадион „Берое“. Първата бе през далечната 1985 г., след ремонта на пистата се проведе втората през 2013 г. и сега отново Стара Загора е избрана за домакин.

Очакваме невероятен празник на атлетиката“, коментира Красимира Чахова, зам.кмет на Община Стара Загора. „Постарали сме се да осигурим максимално добри условия за провеждане на състезанието“, допълни тя.

По думите й, в делегациите участват над 700 души, още 110 са съдиите, с екипите на БНТ и доброволците участниците надхвърлят 1000 души. Ще стартират най-добрите от българския национален отбор, без Ивет Лалова, която няма да се появи на пистата, заради контузия.

Лекоатлети и членове на официални делегации от 18 страни, членуващи в АБАФ, пристигат в Стара Загора. Турнирът е последна възможност за покриване на  нормативите за Европейското първенство в различните дисциплини. На стадион „Берое“ идват състезатели от Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Хърватия, Израел, Кипър, Косово, Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Черна гора. Сред тях са младежки европейски шампиони, сребърни и бронзови медалисти от световни и европейски турнири.

След Европейския отборен шампионат през 2015 г. ни нарекоха „лекоатлетическа столица на България“, сега отново ще покажем, че можем да организираме добри състезания“, каза Иван Колев, президент на Старозагорския клуб по лека атлетика „Берое“. Той благодари на Община Стара Загора за помощта и призова всички жители и гости на града да дойдат на стадиона под Аязмото.

Вицеевропейската шампионка на троен скок Габриела Петрова сподели, че всяко домакинство е мотивиращо. По думите й целият национален отбор се стреми да даде всичко от себе си. „Бъдете на стадиона, подкрепете отбора и дано стане добро състезание“, призова лекоатлетката.

В сутрешните сесии от 9.30 часа ще се провеждат състезанията по многобой. Вечерните сесии в петък и събота започват в 16.00 часа. Състезанията ще се излъчват по БНТ HD. В събота на стадиона като гости ще дойдат световната шампионка за девойки в дисциплината троен скок Александра Начева и спортният министър Красен Кралев.

Входът за състезанията на стадиона е свободен