опера Стара Загора
опера Стара Загора
Държавна опера - Стара Загора ще представи на своята сцена обаятелната  творба на Джоакино Росини „Стабат Матер“. Денят по християнския календар е Велики четвъртък – един от най-важните и вълнуващи дни от Страстната седмица -  ден за пречистване и смирение, ден за размисъл и равносметка, в който всеки един от нас сплита длани в молитва и иска прошка, за да продължи напред с много любов и надежда за по-добри дни.
 
С изпълнението на „Стабат матер“ от Росини Държавна опера - Стара Загора изразява своята дълбока съпричастност към съкрушителните поражения за цивилизационна Европа, нанесени върху един от нейните стълбове и символи – Парижката Света Богородица. По някакво съдбовно съвпадение „Стабат матер“ в окончателния си вариант е изпълнена за първи път в Париж през 1842 година, където Росини се премества през 20-те години и остава до края на  дните си.
 
На старозагорска сцена великолепното произведение ще прозвучи от 19:00 часа на 25 април под диригентството на Ивайло Кринчев, с участието на солистите  Емилия Иванова, Петя Петрова, Ивайло Михайлов, Пламен Кумпиков, оркестъра и хора на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора Младен Станев.