Специалисти ще проверяват на място всеки сигнал за обгазяване
Специалисти ще проверяват на място всеки сигнал за обгазяване / Областна администрация - Стара Загора

Екипи от специалисти ще проверяват на място всеки подаден сигнал за обгазяване в региона на Стара Загора по всяко време на денонощието. Това беше решено на заседание на Щаба за координация на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи в Областна администрация - Стара Загора. Извънредното заседание бе свикано, поради зачестилите сигнали от региона за замърсяване на въздуха.

"Пред нас стои проблемът да бъде върнато доверието на хората, да отговорим на въпросите им и да ги успокоим", обясни областният управител Йордан Николов. Той съобщи, че са готови първите резултати от взетите проби от почвата, растенията и въздуха, които се изследват по Норвежкия екопроект, реализиран от Тракийския университет. Скоро данните ще бъдат съобщени на гражданите. С осигурената по програмата модерна апаратура ще се извършват ежедневни замервания на съдържанието на атмосферни газове във въздуха.

Поредният сигнал за предполагаемо обгазяване беше проверен от областния управител Йордан Николов. Той беше придружен от служители на Гражданска защита, РИОКОЗ и РИОСВ - Стара Загора.

Възрастната жена от село Сулица, е съобщила, че над селото се стеле бяла мъгла. Компетентните органи са направили замервания на място. Нито един от трите преносими газанализатора на Гражданска защита не е констатирал отклонения от нормалните стойности на съдържаните във въздуха газове.

От доклад на РИОКОЗ стана ясно, че контролираните параметри са в нормите, с изключение на сероводорода. Допустимите стойности за него са 0,005 mg/куб.м, а сутринта е бил 0,007 mg/куб.м като през следващите два часа е спаднал до 0,004 mg/куб.м. Според Гражданска защита, тази разлика е възможна, тъй като техниката им не е толкова прецизна и реагира само на високи стойности.

Специалисти разясниха, че в последните седмици се наблюдава висока влажност на въздуха, достигаща на моменти до 100 %. В следствие на високите температури през последните дни и сравнително хладните нощи се извършват процеси, които водят до наблюдаваните явления на пълзящи облаци от водни пари.

До края на седмицата в района на с. Сулица трябва да бъде преместена мобилната автоматична станция на Изпълнителната агенция по околната среда и водите, която се намира в момента в Бургас.