Собственици на незаконни постройки обжалват заповеди за събаряне
Собственици на незаконни постройки обжалват заповеди за събаряне / Dariknews.bg

Собственици на незаконни постройки в старозагорския кв. Лозенец обжалват пред Административния съд заповеди на кмета Живко Тодоров от 29 август за събарянето им.

22 са подадените жалби.

Първите десет дела бяха гледани днес от различни състави на Съда. В едно от тях жалбоподателката Пенка Байрактарова обясни, че е построила две масивни къщи след като е закупила терена от българин, който в последствие починал, без да прехвърли нотариално имота.

"Къщите ги построих преди 15 години, но нямам никакви документи за това. Искам си къщите. Ще платим всичко, което трябва", коментира Байрактарова. Тя допълни, че в тези имоти живеят три семейства- тя и съпругът й, както и двамата й сина с жените си.

Юристът на община Стара Загора поиска справка от отдел Жилищен фонд, че не е постъпило заявление за настаняване в общинско жилище, както и заявление за откупуване на парцел в кв. 85 Лозенец-разширение. Според адвоката е изпълнен фактическият състав по издаване на заповедта. Решението на съда ще стане ясно до месец.

В друго съдебно заседание бе разгледано делото от Стефанка и Веселин Асенови - също срещу заповед на кмета за премахване на имот. Те бяха представлявани от адвокат Светослав Миневски. Според него документите, които собствениците притежават, строежите са от 1978 година и са били предмет на сделка с прехвърляне, след което мистериозно изчезват в новия кадастрален план от 2014 година, но стоят във всички планове преди това".