Силни горещини, червен код за три области
Силни горещини, червен код за три области / Dariknews.bg/архив

Очаква се термометрите през деня да стигнат рекордните 42-43 градуса. Това ще е един от най-горещите през това лято.

Обявен е червен код за областите Плевен, Велико Търново и Русе. Това е първият път, в който се обявява червен код заради горещините, от както беше въведена системата за предупреждение с цветни кодове преди година.

За всички останали райони в страната в сила остава предупреждението с код оранжев.

Код "червено" означава, че времето е много опасно и явленията може да заплашват живота на хората в голяма част от областта. Жегата не е страшна, но трябва да сме добре подготвени за нея-с повишено внимание трябва да са малките деца и възрастните хора, защото те са по-податливи на високите температури, хората, които страдат от сърдечно съдови заболявания. Те трябва да избягват най-топлите часове на деня, необходимо е да се приемат много течности, да носят леки, удобни, широки дрехи, за предпочитане памучни. Не бива да се върши тежката и усилена работа по време на по-горещата част от деня. Ако се налага, да се правят по-чести почивки.

На 15 юли ще духа слаб вятър от юг, след пладне в Източна България - от югоизток. Около полунощ срещу понеделник в северозападните райони вятърът ще се ориентира от северозапад и с него в страната ще започне да прониква хладен въздух.