Зелени Балкани
Зелени Балкани / netinfo
1000 лева са необходими за самолетен билет и разходи
Помогнете на швейцарско брадато лешоядче да получи българско „гражданство“! Това не е шега, уверяват от Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани”. 
 
Наистина имаме нужда от помощ, за да приберем женско брадато лешоядче, излюпено тази година в зоопарка в Голдау, Швейцария.  Птицата е подарена на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани и търсим средства за транспортирането й. И така, ако искате да помогнете на една швейцарска перната госпожица, да заживее в България, включете се в нашата дарителската ни кампания!”, призовават те.

Регионален исторически музей-Русе ще отбележи Международния ден на лешоядите

Необходими са 1000 лева за самолетен билет на птицата и съпътстващи транспортни разходи. „Благодарни сме за всяко изпратено левче, а ако събраната сума се окаже по-голяма, то тогава младата дама ще има и достатъчно средства за храна и лекарства”.

Брадатата лешоядка, подарена от швейцарските колеги, ще живее във вориерите на Спасителния център на Зелени Балкани, заедно с бъдещия си, неизвестен все още, съпруг. От тях, след най-малко 8 години, очакваме да излюпят малки, които ще бъдат освобождавани в природата.

Как да помогна?
Очакваме вашата подкрепа http://www.greenbalkans-wrbc.org/bg/Nachini_na_plashtane-c288

Споменаването на кампанията „Полетът на лешояда“ в дарението ще ни бъде от голяма полза!

Защо да помагам?
Брадатият лешояд е символ на природозащитата в България. Той е изчезнал от природата ни преди повече от 60 години заради отравяне и бракониерски отстрел. Сега е ред човекът да му помогне да се завърне! Спасителният център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора е част от Европейската програма за брадат лешояд, система от над 40 специализирани размножителни центрове и зоопаркове, където се отглеждат и размножават брадати лешояди. Бебетата лешояди, излюпени в плен, се освобождават в природата там, където видът е изчезнал. Завръщането на брадатия лешояд в Алпите е една от най-успешните истории в съвременната природозащита. Работата там започва в далечната 1986 година и след координираните освобождавания на птици в Австрия, Франция, Швейцария и Италия, днес в района вече има над 140 брадати лешояди, и повече от 60 излюпени на свобода малки. За нас е огромна чест и удоволствие да участваме в тази програма, като се надяваме скоро усилията на всички специалисти да се насочат към възстановяването на вида в България. Спасителният център на Зелени Балкани се подготвя да бъде един от специлизираните центрове за размножаване, но за това се нуждаем от вашата помощ! В момента ние отглеждаме единствената двойка брадати лешояди в България. Те живеят при нас вече 10 години, а от скоро имаме самочувствието да се похвалим, че в две поредни години, благодарения и на усилията на екипа, двойката успя да отгледа общо три малки, които се присъединиха към Европейската програма за завръщането на вида. С това заслужихме доверието и уважението на нашите европейски колеги, които решиха да поверят на нашите грижи още една двойка. Младата женска от Голдау е първата птица, която очакваме тази година, но се нуждаем от помощта ви, за да я доведем в България!