“Самаряни” дават старт в живота на деца от домовете
“Самаряни” дават старт в живота на деца от домовете / netinfo
Сдружение “Самаряни” представиха oбществен форум на тема “Перспективи и предизвикателства пред професионалната реализация на младежите, напускащи институции”. Форумът е част от проекта “Изграждане на “Център за социално-здравна и образователна подкрепа” за деца в риск”. Изпълнител на проекта е сдружение “Самаряни”, а партньор в реализирането му е Община Стара Загора.

Основният проблем, върху който се фокусира проектът е подготовката на младежите, напускащи социалните домове. Работата е насочена към деца от старозагорските домове за отглежадане на деца, лишени от родителски грижи - “Мария Терезия”, “Теафоно Попова” и “Българка”. Идеята е да се развият разнообразни алтернативни услуги за младежите от тези институции, насочени към успешната им социална интеграция и професионална реализация.

От сдружение “Самаряни” се ангажират със създаването на социално-трудова борса, чрез която да се осигури на младежите от старозагорските домове подходящо професионално развитие. Основната дейност, предвидена за изпълнение в проекта е, изработване на планове за напускане на социалните домове на деца над 16 годишна възраст. За да бъдат те конкурентно способни от сдружението подготвят курсове по компютърно обучение, чужд език и т. нар. “Обучение в житейски умения”. Освен това проекта предвижда и консултации с психолози и юристи.

Другата част на проекта е насочена към предоставяне на медицински услуги на деца с нарушено зрение от Община Стара Загора и страната с цел подпомагане на социалната им интеграция. В него ще бъдат включени около 110 деца от Общината и 20 деца с нарушено зрение от цялата страна.

Проектната фаза на услугата “Център за социално-здравна и образователна подкрепа” за деца в риск” ще протече в рамките на 14 месеца, като началото е поставено през април тази година, и ще приключи през юни 2009 година.