опера
опера / netinfo
Държавна опера-Стара Загора ще открие своя оперен сезон с премиерата на операта „Дон Карлос“ . Новият спектакъл е изграден върху последната преработка на Джузепе Верди, направена в края на творческия му /път преди да напише операта "Фалстаф"/.
 
Зрителите могат да видят спектаклите на 19 и на 26 октомври, от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера. "Дон Карлос" е поставен на родна сцена за последно през 2002 година. Сега старозагорската публика ще има възможност да се наслади на една напълно нова визия и режисура, ще чуе състав от изпълнители на световно ниво, а енергията, която те ще изпратят в залата ще бъде двойна, сподели директорът на операта Огнян Драганов. Диригент е Ивайло Кринчев, режисьор Славчо Николов, сценографията е дело на Тодор Демеров, художник на костюмите- Цветанка Петкова Стойнова. Асистент-диригент Димитър Косев, диригент на хора Младен Станев.
 
В двата премиерни спектакъла участва съзвездие от оперни гласове.

Юлиан Константинов на сцената на операта

На 19 октомври в ролята на Дон Карлос гостува тенорът Иван Момиров. В ролята на Крал Филип Втори ще се превъплъти басът Юлиан Константинов. Своя дебют в ролята на Елизабет Валоа ще направи родената в Стара Загора млада оперна певица Велина Божилова. Мирослава Йорданова ще бъде в ролята на Принцеса Еболи. А баритонът Александър Крунев ще отбележи своя юбилей – 30 години на сцената, в ролята на маркиз Поза.
 
На 26 октомври старозагорската публика ще види за втори път Веселина Кацарова в оперен спектакъл – след „Кармен“ на стадион „Берое“, този път оперната дива ще се представи  в ролята на принцеса Еболи от операта „Дон Карлос“. В ролята на Дон Карлос гостува Калуди Калудов, а Елизабет Валоа ще бъде Цветелина Василева. Пламен Кумпиков ще дебютира в ролята на Крал Филип Втори, а френският баритон Сирил Ровери ще бъде маркиз Поза.
 
В ролята на Великия инквизитор в двата спектакъла – Димитър Станчев. Участват още солистите Александър Марулев, Яница Нешева, Деси Стефанова, Ивайло Йовчев, Милко Михайлов, Евгений Арабаджиев и др., хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.