РП – Казанлък не е осъществявала натиск върху журналист от местна телевизия
РП – Казанлък не е осъществявала натиск върху журналист от местна телевизия / netinfo


По повод излъчени материали, в които се преекспонира случая с журналиста от Телевизия Пресс ТВ - Казанлък, Георги Манев, от Главна прокуратура на Република България, разпространиха днес официално пресъобщение, в което се казва:
По повод на образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител в Районна прокуратура - Казанлък и появилата се информация в медиите, Пресцентърът на Прокуратурата на Република България информира:

На 03.02.2015 год. Районна прокуратура - Казанлък се е самосезирала, като е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 326, ал.1 от НК - за разпространение на неверни данни за злополука по радио и по друг начин - чрез Интернет и по телевизия. Неверните данни са за скъсана дига и опасност от наводнения, с които е предизвикана паника в населението. Подобна дига не съществува и опасността от наводнение също е била нереална. Законният повод за самосезиране е разговор с кмета на Община - Казанлък и председателя на Общински съвет - гр. Казанлък. Делото е било възложено за разследване на разследващ полицай при РУ"П" - Казанлък. Разпитани са множество свидетели. С Постановление на Окръжен прокурор от 01.04.2015 год. по предложение на наблюдаващия прокурор делото е възложено за разследване на следовател от Окръжен следствен отдел при ОП - Стара Загора.

Срокът за разследване е удължен до 3 юни 2015 г.

Категорично не отговарят на истината твърдения за осъществявана репресия срещу журналист и ограничаване на свободата на словото.


Припомняме ви, че от няколко дни в публичното пространство се тиражира версията, че журналистът Георги Манев е привлечен като обвиняем по чл. 326 от НК. Според текста на члена, "който предава по радио, телефон, или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода."

Пред Дарик врид. районният прокурор на Казанлък Кръстин Кацаров заяви, че тиражираният  в публичното пространство с него телефонен разговор е направен няколко дни, след като от ПРЕС ТВ са разбрали, че Прокуратурата се е самосезирала за излъчен репортажв медията. Потърсен е бил в извънработно време и при явен отказ от негова страна да отговаря на служебни въпроси в извънработно време. "Не мисля, че бях предупреден, че ме записват", каза още прокурор Кацаров.

"Идвай веднага в радиото", била ответната реплика  след отказа му да отговаря на позвънилата му журналистка.