Рекорден брой клиенти са консултирали здравния си статус в офиса на НАП в Стара Загора
Рекорден брой клиенти са консултирали здравния си статус в офиса на НАП в Стара Загора / Sofia Photo Agency

16 950 лица са направили справки и са консултирали здравно- осигурителния си статус от началото на 2010. С приемането на глобите за лица с неплатени здравно-осигурителни вноски се увеличи и потока клиенти към офисите на НАП. Средно на ден обслужваме между 90 и 100 човека, с преимущество в летните месеци, когато се завръщат работещите и учащи в чужбина български граждани.

259 са българите, които са подали заявления за напускане на страната за повече от 183 дни през годината. За периода на престоя си в чужбина същите се изключват от здравно -осигурителната система на България.


Тази година самоосигуряващите се лица, които не са платили дължимите осигурителни вноски за срок по-дълъг от три месеца, се наказват с глоба от 500 до 1000 лв.

До момента 5 694 лица са получили удостоверения за непрекъснати здравно-осигурителни права. Повечето от клиентите заплащат натрупаните през годините неплатени здравни вноски след уточняване на размерите им.

От НАП припомнят,че от 2010г. здравно-осигурителните права на лицата, които се осигуряват за своя сметка се прекъсват, ако не са внесени повече от три вноски за период от 36 месеца назад и се възстановяват, ако лицето заплати дължимото за последните 3 години.

Повече информация и по-детайлни справки клиентите ни могат да направят на интернет страницата на НАП на www.nap.bg, както и да се свържат с информационния център на 700 18 700.