Проектна готовност за малко над 40 млн. лева има община Николаево
Проектна готовност за малко над 40 млн. лева има община Николаево / Dariknews.bg

Проектна готовност за малко над 40 млн. лева има община Николаево през тази година. Четири са проектите, които ако получат финансиране през новия програмен период, ще бъдат реализирани. Най-големият от тях е за близо 25 млн. лева и е за изграждане на канализационна мрежа и пречиствателна станция.

По Програмата за развитие на селските райони, за 5,5 млн. лева, е проектът за подмяна на вътрешната водопроводна мрежа на селата Нова махала и Едрево. Толкова е и стойността на готовия проект за облагородяване на пешеходната инфраструктура в населените места. За цялостно подновяване на пътната мрежа се предвиждат 5 млн. лева.

В края на месеца ще бъде гласуват бюджетът на община Николаево, който е за над 3 млн. лева, информира кметът Косьо Косев. Той увери, че и тази година не се предвижда вдигане на местните данъци и такси.

5130 са жителите на общината, в която преобладава младото население. За съжаление обаче нивото на безработица там остава най-високо в областта и затова се разчита на различните социални и национални програми, на сезонната заетост, както и на частните инвестиции. Една такава е за 800 декара черешови и прасковени насаждения, от които 200 декара вече са засадени.

В средата на годината се очаква да заработи социалният дом от резидентен тип, изграден за 1 млн. лева и с капацитет за 66 души. Той включва три центъра-за деца без родители, център от семеен тип и център за рехабилитация.