Пробация заради фалшиви шофьорски книжки
Пробация заради фалшиви шофьорски книжки / netinfo
Състав на Пловдивския военно-окръжен съд осъди на 6 месеца пробация служителка на КАТ заради издаване на фалшиви шофьорски книжки.

Срещу Виолета Джагалова военно-окръжната прокуратура в Стара Загора повдигна обвинение за длъжностно престъпление. До присъдата се стигна след споразумение с прокуратурата и така не бяха разпитани призованите близо 30 свидетели, а Джагалова призна вината си.

Срещу вече бившата служителка от КАТ 52-годишната Виолета Джагалова е повдигнато обвинение за престъпление по член 282 от Наказателния кодекс. Според обвинението тя приема документи на лица, които желаят да си вадят документи за шофьорски книжки. Заявленията се подават при нея на гише в КАТ.  Тя знае, че хората не са карали шофьорски  курсове, но изготвя картончета, на които пише, че са карали курсове преди години, някои в Русия , други в България. На база на тези картончета се подават заявления за подмяна на шофьорските книжки. Джагалова изпраща преписката с документите за дадено лице в Областна дирекция "Полиция" и така се издават книжките.

Когато обаче се изискват списъците от ДАИ и КАТ става ясно, че лицата са неправоспособни водачи. Случаят е разплетен от вътрешните служби на полицията.

С такива шофьорски книжки са се сдобили 15 човека, но се знае и за още 15, които не са доказани.  Всички книжки са издадени през миналата година. Повечето от собствениците на фалшиви книжки са от ромски произход и са гурбетчии в чужбина. За услугата Виолета по думите на свидетели е получавала по 500 евро от човек.

Джагалова е уволнена дисциплинарно със заповед от 17 юли 2007 година. В момента тя води дело за възстановяване на длъжност.

Фалшивите шофьорски книжки са иззети.