Таньо Брайков
Таньо Брайков / netinfo
Да отпадне отстъпката от 5% за предплатилите пълния годишен размер на таксата за битови отпадъци в срок до 30 април. Предложението за промяна е заложено в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора, което ще се гледа на ноемврийското заседание на Общинския съвет.

По този начин, в Общината ще постъпи приход от 350 хил. лева, с който ще бъдат дофинансирани други разходи“, уточни председателят на ОбС Таньо Брайков „Причината е недостиг на прихода от таксите за битови отпадъци. През 2017 г. се извършва обезпечаване за сметка на други дейности с близо 1 млн. лв., а очакваният недостиг за следващата година е наполовина на тази сума“, допълни той.
 
Друга промяна, която предстои в същата Наредба е за финансирането на дейностите по предучилищна подготовка на децата. Таксата за хранене за присъствен ден да бъде в размер на 2,00 лв., а при пълен месец присъствие родителите да заплащат 40 – 44 лева месечно, е предложението на администрацията. Причината е, че държавата финансира всички дейности, но без изхранването на малчуганите.
 
Ако промените в нормативния акт бъдат приети, то в приходната част на общинския бюджет ще има 300 хил. лева по-малко от такси за детски градини  и  повишение на прихода от такса за битови отпадъци с 250 хил. лв, е записано в предложението.
 
На предстоящата сесия ще бъде внесена извънредна точка в дневния ред- за регистрацията на индустриална зона „Загора”. Тя ще бъде управлявана от търговско дружество, което първоначално ще бъде със стопроцентов общински капитал чрез апорт на три имота, оценени по реда на Търговския Закон.

След регистрацията на дружеството ще бъде подбран мениджърски екип, чиято цел е да търси и води инвеститори. На по-късен етап от администрацията възнамеряват да се построи офис-сграда, която да се ползва от бизнеса, по подобие на Технопарк София. Индустриалната зона се намира на бившите опитни полета в квартал ”Зора”, зад магазин Метро и ще бъде разположена на около 116 декара.

Преди време стана ясно, че държавата се ангажира да финансира инфраструктурата на индустриалната зона с до 49% парични вноски. На среща с представители на Клуба на работодателя в началото на седмицата кметът Живко Тодоров отправи покана, бизнесът да продължи да участва пряко в развитието на индустриалната зона.