/ netinfo
Повече от 40 младежи на възраст над 15 години, на които тепърва им предстои да се включат в пазара на труда, участваха в дискусии за трудовото право на младите хора в неравностойно положение. Лекциите бяха насочени именно към възпитаници на домовете за деца и младежи, лишени от родителски грижи в Стара Загора.
 
Високите нива на младежка безработица са значим проблем не само в България - данните на ЕС за март 2018 г. показват 3.5 млн. безработни младежи (под 25 години), и като цяло са много по-високи от общите равнища на безработица.

Според данни на НСИ, в България за първото тримесечие на 2018 г. коефициентът на безработица за възрастовата група 15-29 години е 8.2%. Хиляди българи, сред които и много младежи, всяка година се оказват жертва на некоректни работодатели, особено когато става дума за сезонна работа.
 
Лекциите-дискусии се организираха по инициатива на „Контур Глобал Марица Изток 3“, а водещ бе юристът Явор Соколов. Той отговори на въпросите на участниците, свързани с основните термини и документи, с трудовите правоотношения, права и задължения на трудещите се, институциите към които могат да се обръщат за съдействие в случай на проблеми и т.н.